Događaji

Ribolovna prognoza

Kraj ljeta i početak jeseni su varljivi

Kraj ljeta i početak jeseni su varljivi

Kao što smo najavili prošlog tjedna, preko nas je prije par dana prešla ciklona koja vrlo jasno najavljuje prijelazno vremensko razdoblje koje smo zapravo toliko dugo i s nestrpljenjem čekali, kaže Boris Bulić u ovotjednoj Ribolovnoj prognozi.

A u tjednu koji je pred nama kiše nema s iznimkom mogućih nekoliko kratkotrajnih pljuskova na rubnim dijelovima županije u utorak i srijedu.

Čekaju nas mahom dnevni vjetrovi s tim da će se krajem vikenda dignuti nešto tramuntane koja će izdominirati i početak idućeg tjedna, a sve to i uz malo bure, baš kao da nam priroda želi ukazati na to što nas tek čeka.

No takve su vremenske prilike ili neprilike ono s čim su se svi ribolovci u principu naučili nositi. Kada su vremenski uvjeti nepovoljni barke ostaju vezane, pa se jedino u zavjetrinskim zonama može loviti i to uglavnom s kraja, najčešće spinajući ili krajem dana loveći lignje.

Većina se ribolovaca jako dobro zna nositi s nepovoljnim vremenskim uvjetima tako da umjeren vjetar nekome nije neka prepreka dok drugoga pak ne pušta na more.

Opet, s druge strane, kao što smo već više puta naglasili, naša Zadarska županija je velika, tako da se isti vremenski uvjeti ne odražavaju svuda na isti način.Tako će, recimo, u ponedjeljak od bure u Pašmanskom kanalu i prema Piškeri biti poprilično čupavo, dok će istovremeno jaka tramuntana peglati Maknare. 

Ispred grada će biti mrtvih mareta, ali će vjetra biti osjetno manje.Osim toga, u mnogim je situacijama vjetar, ako nije prejak, pravi okidač za riblju aktivnost, pogotovo u ovo doba godine, a što svi ribolovci koriste smatrajući sidro nužnim zlom.

Naravno, ukoliko za vrijeme ribolova očekujemo promjenu smjera vjetra ili kurenta tada bi se trebalo sidriti i s dva sidra, a što je onda zapravo dvostruko nužno zlo. Koliko god pažljivo spustili sidro, udarac u dno je buka koja uvijek izazove pomutnju i uplaši ribu.

Osim toga, sidro se s brodom povezuje konopom koji provjereno plaši ribu. Upravo se iz tog razloga nakon što sidro dotakne dno pušta još barem desetak paši konopa kako bi se lovna zona odmakla od sidra i sidrenog konopa. A sidreni konopac pod morem u jakom kurentu doslovno zviždi ili, kako to znamo reći 'svira'. To se ponekad može jasno čuti i na površini, a što za ribolov nikako nije dobro.

Naravno, na pozicijama na kojima je uspjeh provjereno zagarantiran, sidro je neophodno, ali na nepoznatim terenima ili pak na terenima na kojima je dno manje više ujednačeno, sidro u ribolovu može biti vrlo ograničavajući faktor. Idealno je pronaći liniju kurenta pa se zaustaviti na njenom vanjskom rubu.

Ukoliko se zaustavimo po sredini kurenta strujanje bi nas moglo prebrzo nositi pa je puno praktičnije odabrati sam rub. U zavisnosti od jačine strujanja i brzine vjetra odabrati ćemo različitu težinu olovnica, no na nekakvim dubinama do 40 metara s olovnicom od 60 do 80 grama ne može se pogriješiti. Ostatak pribora treba prilagoditi tome i tada sve postaje optimalna rutina.

Loveći na ovakav način olovnica kucka i grebe po dnu, dok se prame polako kreću u istom ritmu. Poželjno je povremeno otpustiti metar-dva strune kako bi se na dnu sve zaustavilo i na taj način omogućilo potencijalno zainteresiranim, ali nesigurnim ribama da se odluče za griz. Takav pristup ima i naziv i zove se drifting, odnosno lov bez sidra i bez pogona, lov u kojem nas vjetar i kurenat nose.

Kraj ljeta i početak jeseni su varljivi, puni nestabilnih vremenskih uvjeta. Puno se puta dogodilo da se isplovi po suncu, a vrati po kiši ili se isplovi po bonaci a u povratku nas dočeka jaka tramuntana zbog čega treba biti pripravan na sve, od sunčane vrućine pa do nevremena.

Pritom, posebnu pozornost treba obratiti na grmljavinsko nevrijeme kada bi sve štapove trebalo sklopiti i položiti na dno barke, ili na zemlju, ako lovimo s obale. Naime, većina je ribolovnih štapova grafitne strukture tako da se po grmljavinskom nevremenu ponašaju kao pravi gromobrani.

Nisu svi oblaci prozračni, a postoje i oni svima znani 'gromovi iz vedra neba'. Stoga, ukoliko čujete da grmi, budite na oprezu pa dok grmi dopustite da ribolov za to kratko vrijeme makar malo ode u drugi plan jer posljedice udara groma mogu biti baš strašne.


Reci što misliš!