Događaji

Svjetski dan fotografije u Znanstvenoj knjižnici Zadar

Stakleni dijapozitivi Alinari: Povijesni pogled na Zadar kroz objektiv braće Alinari

Stakleni dijapozitivi Alinari: Povijesni pogled na Zadar kroz objektiv braće Alinari

Svjetski je dan fotografije. Tim povodom vam predstavljamo nešto zanimljivo iz fonda Knjižnice. Radi se o staklenim dijapozitivima poznate talijanske fotografsko-nakladničke tvrtke Fratelli Alinari I.D.E.A. (Braća Alinari) osnovanoj u Firenci 1852. na kojima su fotografirani motivi iz Zadra.

Navedena tvrtka spada među najstarije i najuglednije europske zavode takve vrste kako navodi Abdulah Seferović u svojoj monografiji Photographia Iadertina posvećenoj zadarskoj fotografiji.

Snimateljska kampanja djelatnika tvrtke Alinari u Zadru i Dalmaciji je trajala od 1922. do 1926. iza koje je ostalo sačuvano u fondu Znanstvene knjižnice 9 originalnih kutijica s 53 staklena dijapozitiva. Radi se o pozitivnoj fotografskoj snimci na staklu prikladnoj za projiciranje s pomoću projektora, a služi i u tiskarstvu kao kopirni predložak u pozitivskim kopirnim postupcima.

Antun Travirka u katalogu izložbe Čovjek i more iz 1992. godine navodi za rad i tradiciju tvrtke Alinari da se radi o izuzetno vrijednom segmentu jednog velikog skupa gradskih veduta i umjetničkih spomenika, te je osim sjajne spomeničke fotografije dragocjeni dokument i izvor za mnoga istraživanja.


Reci što misliš!