Događaji

endeme ne dirajte!

Kazne za uzimanje periski iz mora penju se do 3900 eura

Kazne za uzimanje periski iz mora penju se do 3900 eura
Grgo Jelavic/PIXSELL

Plemenite periske najveći su mediteranski školjkaši i endemi Sredozemnoga mora. S obzirom na nedavni masovni pomor, pronalazak žive jedinke pravo je čudo. Zakonom je strogo zaštićena vrsta.

Kazne za njihovo vađenje iz mora iznose od 900 do 3900 eura uz prekršajnu prijavu, a za vađenje većih količina pokreće se kaznena prijava. 

Ovo su ljušture periski koje je prije nekoliko dana u Rovinju iz mora izvadio Nizozemac.

Prema izjavi policije, nije znao da su periske strogo zaštićena vrsta, a želio ih je uzeti kao suvenir. 

- Isti je kod prekršajnog suda kažnjen novčanom kaznom od 900 eura, rekao je Emil Maružin, pomoćnik načelnika za pomorsku policiju Pula.

Tijekom godine na moru zateknu do tri prekršitelja.

- Tako da u tom dijelu nemamo veliki, značajan broj prijavljenih osoba s obzirom na to da radimo preventivno, kroz određene letke koje dijelimo ljudima i građanima kroz edukacije, kroz radionice u školama, u vrtićima, kaže Maružin.

Najčešće je riječ o stranim državljanima. Kako bi osvijestila turiste o ugroženosti periski, istarska je pomorska policija na plaže postavila znakove upozorenja.

- Nikad ih nisam vidio, ali nisam ni znao da je zabranjeno njihovo vađenje iz mora, komentirao je jedan prolaznik.

- Nisam vidjela periske, ali uočila sam znak ovdje i na plaži preko puta, rekla je prolaznica.

- U Sloveniji ih zovemo "leščuri", najprije sam vidio te znakove, a poslije ondje uživo kada sam bio na sup-dasci, rekao je jedan prolaznik.

Pomor plemenitih periski u Jadranskom moru dogodio se 2019. godine, a vrlo su važne za morski ekosustav. 

- One su zaštićene, neovisno o tome jesu li žive ili uginule, zato što njihove ljušture i dalje nastavljaju pružati stanište tim ostalim organizmima, ističe Tamara Sović Čalić, stručna suradnica Aquariuma Pula.

 

Nedavno su kod Šibenika otkrivene četiri nove žive jedinke, stoga je vrlo važno da se držimo zakona i spasimo tu ugroženu vrstu.


Reci što misliš!