Događaji

Udruga Una, MO Srb i platforma Moj Srb

Župan Longin primio prosvjednike: Rijeka Una mora ostati zaštićena

Župan Longin primio prosvjednike: Rijeka Una mora ostati zaštićena

U Domu Zadarske županije održan je radni sastanak župana Božidara Longina s predstavnicima Udruge Una, Mjesnog odbora Srb i platforme Moj Srb na temu izgradnje male hidroelektrane snage 160 kW "Una-Mlin”, k. o. Neteka, Općina Gračac.

Kako je ovaj projekt izazvao nezadovoljstvo dijela mještana tog područja, a s obzirom na činjenicu da je Državni inspektorat, Područni ured u Splitu, pokrenuo postupak nadzora nad provedbom Zakona o gradnji i propisa donesenih na temelju tog zakona u dijelu koji se odnosi na obveze sudionika u gradnji spomenutog projekta, Zadarska je županija dostavila svu traženu dokumentaciju vezanu uz postupak izdavanja lokacijske i građevinske dozvole službama koje provode nadzor nad tim predmetom, kako bi provjerili ispravnost postupka u koji je bio uključen niz javno-pravnih tijela.

Predmet je otvoren još 2013. godine, a 2015. godine izdane su lokacijska dozvola te izmjene i dopune lokacijske dozvole, a 2016. godine građevinska dozvola.

Dokumentacija je dostavljena i Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje ima ovlasti za postupanje u odnosu na upravno područje graditeljstva i prostornog uređenja.

Uz župana Longina sastanku su nazočili ravnatelj ustanove Natura Jadera Damir Perić i v.d. pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Željko Letinić sa suradnicima.

Obje strane su iskazale suglasnost protiv bilo kakve devastacije prirode i okoliša rijeke Une te se nadaju da će radovi biti privremeno zaustavljeni dok se ne provjeri ispravnost dokumentacije.

Rijeka Una je jedan od bisera ličkog dijela Zadarske županije i kao takva mora ostati maksimalno zaštićena, složili su se svi sudionici sastanka i iskazali uvjerenje da se ovaj problem može pozitivno riješiti uz dobru volju svih uključenih strana.


Reci što misliš!