Događaji

in memoriam

Matica hrvatska se oprašta od Teodore Vigato

Matica hrvatska se oprašta od Teodore Vigato
KLZ

U nedjelju 11. kolovoza preminula je članica i aktivna suradnica Matice hrvatske, ugledna zadarska umirovljena sveučilišna profesorica, teatrologinja Teodora Vigato.

Njezin odlazak veliki je gubitak za zadarsku i hrvatsku kulturnu i znanstvenu javnost.

Teodora Vigato rođena je 1953. u Zadru gdje je završila Gimnaziju, a na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirala je studij Hrvatski jezik i književnost i Pedagogiju.

Radila je u COUO Juraj Baraković i kao vanjski suradnik predavala je Lutkarstvo i Medijsku kulturu na Pedagoškoj akademiji koja je djelovala u sklopu Filozofskog fakulteta u Zadru. Od 1999. stalno je zaposlena najprije na Visokoj učiteljskoj školi u Zadru koja postaje Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru.

Magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2001. temom Kompozicijske i poetske osobitosti hrvatske prosvjetiteljske drame, a doktorirala 2007. na Sveučilištu u Zadru temom Stilske i poetske osobitosti hrvatskih vizija govorenja svetog Bernarda.

Na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru predavala je Lutkarstvo, Scensku kulturu, kolegije iz Starije hrvatske književnosti i vodila Dramske radionice. Objavila je četiri znanstvene knjige iz povijesti hrvatskog i zadarskog lutkarstva: Svi zadarski ginjoli (2011.), Mile Gatara i zadarsko lutkarstvo (2015.), Poetski putevi zadarskog lutkarstva (2018.), Zadarsko lutkarstvo za 21. stoljeće (2022.). Monografiju San putujućeg glumca (2022.) posvetila je zadarskom glumcu lutkaru Zlatku Košti, ali i svim glumcima lutkarima. 2023. godine, u suautorstvu s profesorom Ivicom Vigatom prošle je godine objavila knjigu Silbenske kulturološke teme I.

Jedna je od rijetkih teatrologa koja u svojim knjigama i radovima govori o teoriji lutkarstva.

Napisala je udžbenik pod nazivom Metodički pristupi scenskoj kulturi koji je koristila u nastavi Scenske kulture i Lutkarstva. S Ivicom Vigatom napisala je knjigu Pučka drama Ki će mi šoldi;. Stil, jezik, žanr i kontekst (2018.). Uredila je zbornik radova Lutka je sve, sve je lutka (2019.), nastalog nakon istoimenog skupa koji je sa suradnicima organizirala. Objavila je stotinjak znanstvenih i stručnih radova u znanstvenoj i stručnoj periodici te u zbornicima sa znanstvenih skupova.

Sudjelovala je na mnogim znanstvenim skupovima u hrvatskoj i inozemstvu. Uže područje njezina znanstvenog istraživanja je lutkarstvo i dramski izrazi u starijoj hrvatskoj književnost. Bila je član žirija na 27. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske (SLUK) 2019., a za 28. SLUK 2021. bila je izbornica.

Pisala je redovito recenzije, prikaze i osvrte u časopisu Zadarska smotra, a povremeno i u drugim časopisima. Sudionica je Ogrankova jezikoslovno-književnog skupa Domaća rič. Bila je iznimno djelatni Matičin član u svom radu davavši uvijek maksimum.

Draga profesorice Vigato, zatekla nas je tužna vijest. Nespremni, teško ćemo sada naći prave riječi za ovaj naš privremeni oproštaj. I dalje ćemo iščekivati Vaš dolazak u Maticu.

Baš kako ste to činili donedavno činili kada smo intenzivno radili na recenzijama i predstavljanjima knjiga, novim rukopisima i člancima nikako ne sluteći kraj. Sada osjećamo potrebu reći veliko hvala. Neka Vam Svevišnji daruje vječni mir.
 


Reci što misliš!