Događaji

12., 13. i 16. kolovoza

Ideja za izlet: Organizirano razgledavanje ugljanskih crkvica

Ideja za izlet: Organizirano razgledavanje ugljanskih crkvica

I ovoga ljeta ugljanske će crkvice otvoriti vrata u sklopu organiziranog razgledavanja koje će voditi ugljanski župnik don Marko Dokoza.

U ponedjeljak, 12. kolovoza, moći će se razgledati Crkva sv. Kuzme i Damjana, 13. kolovoza Crkva sv. Hipolita i Kasijana, a 16. kolovoza Crkva Svi Sveti.

U blizini naselja Ljokini nalazi se crkva posvećena liječnicima i mučenicima iz prvih kršćanskih vremena, svetom Kuzmi i Damjanu. Crkvica je stara više od četiristo godina, a legenda kaže da ju je dao sagraditi mornar koji je preživio brodolom.

U zaseoku Varoš već više od osam stoljeća stoji Crkva svetih Hipolita i Kasijana. Crkvica se prvi put spominje 1374. godine i pretpostavlja se, na temelju njene starosti, da je nekada bila župna crkva. Na unutarnjim zidovima crkve postavljena je suvremena izložba Križni put akademskoga slikara Dragana Jelavića koja će se također moći razgledati.

Između zaseoka Gornje Selo i Sušica smjestila se crkvica posvećena Svim Svetima i sv. Roku koja se prvi put spominje u jednoj ispravi iz 1454. godine.

Sveta misa u ovoj crkvici slavi se na blagdan sv. Roka, 16. kolovoza, i na svetkovinu Svih svetih, 1. studenoga. U petak, 16. kolovoza javnosti će biti predstavljena nova oltarna slika čija je autorica akademska slikarica ugljanskih korijena Ines Rebac Knezović. Slika je rađena posebnom tehnikom „strappati dal muro“.

Razgledavanja će početi u 18 sati, a u 19 sati održat će se sveta misa.


Reci što misliš!