Događaji

Novi projekt u Zadru

Projekt financiran sredstvima EU trebao bi Zračnu luku Zadar učiniti prvom zelenom lukom u regiji

Projekt financiran sredstvima EU trebao bi Zračnu luku Zadar učiniti prvom zelenom lukom u regiji
ZLZ

Zračna luka Zadar i ove sezone bilježi odlične rezultate, a pri kraju je i projekt „Elektrifikacije i ekologizacije sustava prihvata i otpreme zrakoplova“, za koji je zračna luka dobila 9,3 milijuna eura bespovratnih sredstava Europske komisije.

- Izuzetno smo zadovoljni. Ovaj srpanj je bio prvi mjesec u povijesti Zračne luke Zadar sa preko 300 tisuća putnika. Do prve polovice godine smo imali 57 posto više putnika, a očekujemo da ćemo možda doseći milijun i pol putnika u ovoj godini - rekao je za Radio Zadar direktor Zračne luke Zadar, Josip Klišmanić.

Spomenuti projekt „Elektrifikacije i ekologizacije sustava prihvata i otpreme zrakoplova“ bi zadarsku zračnu luku trebao učiniti prvom zelenom zračnom lukom u regiji.

- Mi smo jedina zračna luka u EU koja je dobila sredstva od Europske komisije. Ugradili smo u stajanku sustave napajanja za zrakoplove u mirovanju koji se napajaju iz fotonaponske elektrane koju smo izgradili. Nabavili smo i elektroopremu, elektro-bus i idemo u smjeru samodostatne, energetski neovisne zračne luke - pojašnjava Klišmanić i dodaje kako je najveći izazov bio obraniti projekt.

- Zadovoljni smo što smo uspjeli obraniti politike razvoja pri dobivanju sredstava, znajući da je fokus Europske komisije na željeznički promet. Uspjeli smo projekt predstaviti na pravi način. Sam projekt je vrijedan preko 12 milijuna eura, a mi smo dobili 9,3 milijuna eura bespovratnih sredstava. Projekt je pri kraju – završili smo stajanku i ugradnju jedinice za napajanje zrakoplova, nabavili smo većinu opreme, fotonaponska elektrana je pri kraju instalacije - pojasnio je Klišmanić i dotaknuo se i daljnjih planova.

- Upravo smo u postupku evaluacije otvorenih ponuda za proširenje terminala odnosno prvu fazu proširenja i izgradnje novog terminala. Očekujemo da ćemo nakon sezone krenuti u građevinske radove proširenja prve faze, a nakon toga se nadamo i daljnjim fazama jer promet nam raste te imamo najave avioprijevoznika da ćemo i dalje rasti - zaključuje Klišmanić.

 


Reci što misliš!