Događaji

#radionice u Zadru

Slijepe i slabovidne mlade osobe na ljetnoj radionici u Zadru

Slijepe i slabovidne mlade osobe na ljetnoj radionici u Zadru

Dio Studentskog doma u Zadru već je nekoliko godina u kolovozu rezerviran za udrugu Up2date iz Zagreba, koja organizira ljetni kamp za osobe s invaliditetom. Ove godine u Zadru borave mladi s oštećenjima vida, kojima je organizirana ljetna škola digitalne audioprodukcije.

Zainteresiranih je bilo puno no zbog ograničenih financijskih sredstava samo devetero slijepih i slabovidnih mladih osoba dobilo je prigodu učiti se vještinama digitalne audioprodukcije.

- Nešto što je moguće novo zanimanje za slijepe i slabovidne osobe, nešto gdje slijepe i slabovidne osobe mogu samostalno raditi uz pomoć tehnologije koja je dostupna, kaže zaposlenica Centra Up2date Gordana Gliba.

U svladavanju vještina pomažu im trojica mentora, koji su se unatoč sljepoći afirmirali u digitalnoj audioprodukciji. Mario Markovina novinar je i voditelj na lokalnoj radijskoj postaji u Trogiru. - Oni imaju sreću da za razliku od nas koji smo nekako bili pioniri, barem što se tiče ovog našeg hrvatskog područja u tom poslu, pa smo sami kopali i istraživali te nalazili načine da sami saznamo o tim programima imaju nekoga da im sve to pokaže, kaže kolega Mario. 

Među polaznicima ljetne škole je i studentica Kristina Krsnik. - Za sada mi se čini vrlo ambicioznim da bih se time bavila, no jako mi je zanimljivo, voljela bih i mislim da ću sigurno nešto od toga što naučim moći iskoristiti, kaže Kristina. 

U susjednoj prostoriji pod mentorstvom Laida Ćivića iz Sarajeva slaže se glazba. - U sklopu ljetne škole imamo radionicu glazbene produkcije, gdje polaznike uvodimo i teorijski i praktično u same početke audioprodukcije, dok ćemo sutra prvi put raditi i samu kompoziciju, kaže Laid koji je inače fizioterapeut ali mu je hobi izrada glazbe za različite video-igrice, reklame i slično. 

Osim učenja i rada na računalima nađe se vremena i za osvježenje u moru - u plivanju smo nakratko prekinuli Elenu i Katarinu. Zabavno je jer ima raznih zvukova. Lijep je doživljaj kad plivam i ronim jer su tada sasvim drukčiji zvukovi, kaže Elena dok Katarina dodaje kako odmalena voli more i plivanje, što je naučila još kao djevojčica dok je s roditeljima išla na more. 

Iako su u silasku u more dosta samostalni, uvijek je tu netko od volontera. Jedna od njih je Petra Kani. - Oni su već dosta dobro naučili i po sluhu i opipu raspoznati prostor, a ja sam im tu više kao netko tko će ih usmjeriti gdje je ta ručka, gdje su stepenice, kolika je razlika, a onda oni sami polako ulaze u more, ističe Petra. 

Ljetnu školu i cijeli projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih u partnerstvu sa zadarskim Sveučilištem i privatnom gimnazijom Nova iz Zadra

 


Reci što misliš!