Događaji

#Oluja

U Vukšiću svečano i dostojanstveno proslavljena 29. obljetnica VRO Oluja

U Vukšiću svečano i dostojanstveno proslavljena 29. obljetnica VRO Oluja

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja , svečano i dostojanstveno obilježena je 4. kolovoza 2024. u Vukšiću.

Program proslave počeo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća svim poginulim , umrlim hrvatskim braniteljima i ubijenim civilima Vukšića, ispred centralnog križa kod groblja župne crkve sv.Mihovila u Vukšiću. Molitvu odriješenja za sve poginule i ubijene predvodio je župnik fra mBožo Mandarić. Nakon odavanja počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima i ubijenim civilima , svečano slavlje nastavljeno je u centru Vukšića , ispred zgrade bivše PZ Vukšić i prostorije UBDR Vukšić.

Zvona crkvi sv.Kate i sv.Mihovila nagovijestili su svečano proslavu u centru sela. Mnogobrojni mještani Vukšića i susjednih mjesta : Lišana, Stankovaca, Provića, Bulića i Bile Vlake , zajedno su u bogatom kulturno - zabavnom programu proslavili 29 .obljetnicu VRO Oluja. Na oltar Domovine svoje živote položilo je 15 mještana Vukšića - 9 ubijenih civila i 6 poginulih hrvatskih branitelja. Povijesno brdo Gradina iznad Vukšića , prvi je oslobođeni položaj tijekom operacije VRO Oluja u Zadarskoj županiji .

Proslava VRO Oluje tradicionalno se održava 4.kolovoza u Vukšiću dan ranije , zbog toga da bi mještani Vukšića i susjednih sela mogli biti nazočni na centralnoj proslavi VRO Oluja u Gradu Benkovcu i Lišanima Ostrovičkim. Organizator proslave bila je UBDR Vukšić. Do ranih jutarnjih sati poznati trubadur Miro Dubravica Slavuj razgalio je srca mnogobrojne publike iz Vukšića i okolnih mjesta. Bila je to prava fešta i noć za pamćenje kakvu sam Vukšić može prirediti.

Na proslavi najveće vojne pobjede u Domovinskom ratu, u Zvonimirovu gradu okupili su se brojni hrvatski branitelji i najviši državni dužnosnici te je, unatoč lošem vremenu, održana središnja svečanost. Od ranih jutarnjih sati gradskim ulicama odjekivala je budnica u izvođenju Orkestra OSRH, a potom su na glavnom gradskom trgu kod spomenika Oluja ‘95 izaslanstva odala počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Zajednički vijenac položili su predstavnici obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, najviša državna izaslanstva te predstavnici županija i gradova.


Reci što misliš!