Događaji

#požar

Evaukirani djeca i starci iz romskog naselja, izbjegnuta tragedija

Evaukirani djeca i starci iz romskog naselja, izbjegnuta tragedija
Šime Zelić/ PIXSELL

Požar na području Smokovića kod Zadra je u jednom trenutku ušao na područje vojarne, ali je širenje požara zaustavljeno. Vatrogasci i policija su evakuirali djecu i starije osobe iz obližnjeg romskog naselja.

Stanje na terenu je trenutno zadovoljavajuće, a vatrogasci aktivno rade na gašenju požara. 

Veliki požar kod Smokovića zahvatio i parkirane automobile Veliki požar kod Smokovića zahvatio i parkirane automobile

- Angažirano je 60 vatrogasaca s 24 vozila, a iz zraka su u jednom trenutku djelovala 4 Canadaira i 3 Air Tractora, zbog blizine zračne luke. Cilj nam je do noći staviti požar pod nadzor - rekao je zapovjednik VZŽ Zadarske županije Matej Rudić.

- Trenutno je bolje nego što je bilo u popodnevnim satima. Dio požara koji je išao prema vojnoj bazi je lokaliziran. Ostao je još aktivan dio prema zaseocima Smokovići i Smrdelj. Požar je tu došao do kuća, dodao je Rudić.

Vatra je zahvatila i romsko naselje gdje su izgorjela deponirana vozila, otpad i stare kamp kućice. 

- Nasreću, katastrofa je izbjegnuta. Ponajprije zbog vatrogasaca i policijskih službenika koji su proveli evakuaciju djece i starijih osoba iz ovog naselja, rekao je Rudić. 

Evakuirani stanovnici nasilja morat će pričekati da vatrogasci ugase požar do kraja kako bi se mogli vratiti u svoje boravište. Županijski zapovjednik odbio je komentirati uzrok požara.

- Kad su vatrogasci stigli, požar je već bio u razbuktaloj fazi. Radilo se o dva požara koji su se zbog bure spojili, rekao je Rudić i naglasio da im je ključno staviti požar pod kontrolu prije noći. 

- Kroz noć je jako teško gasiti požare. Nadamo se da ćemo ga što prije staviti pod nadzor, rekao je Rudić. 

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je u izjavi za Dnevnik HRT 1 pohvalio djelovanje vatrogasaca, pilota protupožarnih zrakoplova, policajaca kao i svih građana koji su pomogli u gašenju požara. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i duge suše, pozvao je sve građane na dodatan oprez. 

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, u pripravnost su stavljeni i vatrogasci Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.


Reci što misliš!