Događaji

gase i jedan kanader te četiri air tractora

Zbog požara na prostoru vojarne u Zemuniku angažirane kopnene snage HV-a

Zbog požara na prostoru vojarne u Zemuniku angažirane kopnene snage HV-a
Šime Zelić/ PIXSELL

U vojarnu u Zemuniku upućen je jedan vod kopnenih snaga HV-a iz Knina sa zadaćom čuvanja opožarenog područja, što je prvi angažman kopnenih snaga u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, izvijestilo je u utorak popodne Ministarstvo obrane (MORH).

Na opožareno područje upućen je vod kopnenih snaga iz vojarne "4. gardijske brigade Pauci" u Kninu, naveo je MORH na X-u.

Ministarstvo je ranije danas objavilo da se požar s požarista Zemunik Donji proširio na prostor vojarne u Zemuniku, no situacija je pod kontrolom.

Odmah se pristupilo gašenju, angažirani su protupožarni avioni, osoblje je u stanju pripravnosti i situacija je pod kontrolom, objavio je MORH. Na gašenju požara u prostoru vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” angažirani su jedan kanader i četiri air tractora.

"Trenutno je bolje nego što je bilo u popodnevnim satima. Dio požara koji je išao prema vojnoj bazi je lokaliziran. Ostao je još aktivan dio prema zaseocima Smokovići i Smrdelj. Požar je tu došao do kuća", rekao je Matej Rudić, županijski vatrogasni zapovjednik Zadarske županije.

Vatra je zahvatila i romsko naselje gdje su izgorjela deponirana vozila, otpad i stare kamp kućice. 

"Nasreću, katastrofa je izbjegnuta. Ponajprije zbog vatrogasaca i policijskih službenika koji su proveli evakuaciju djece i starijih osoba iz ovog naselja", rekao je Rudić. 

Evakuirani stanovnici nasilja morat će pričekati da vatrogasci ugase požar do kraja kako bi se mogli vratiti u svoje boravište. Županijski zapovjednik odbio je komentirati uzrok požara.

"Kad su vatrogasci stigli, požar je već bio u razbuktaloj fazi. Radilo se o dva požara koji su se zbog bure spojili", rekao je Rudić i naglasio da im je ključno staviti požar pod kontrolu prije noći. 

"Kroz noć je jako teško gasiti požare. Nadamo se da ćemo ga što prije staviti pod nadzor", rekao je Rudić. 


Reci što misliš!