Događaji

nedjelja, 4. kolovoza

U tijeku prijave za sudjelovanje u Azimutovom buvljaku

U tijeku prijave za sudjelovanje u Azimutovom buvljaku

U tijeku su prijave za sudjelovanje na još jednom „Azimutovom buvljaku“ koji će se ovog puta održati u nedjelju 4. kolovoza ispred Azimuta u Šibeniku.

Sudjelovanje je besplatno, a izlagati mogu svi. Prijave su moguće preko Facebook stranice Azimuta ili Fotopoetike, dugogodišnjih organizatora Buvljaka. Buvljak će se održati od 10 do 13 sati.

BRZA MODA KAO TOKSIČAN PRIJATELJ

Prema nekim procjenama Europljani godišnje troše gotovo 26 kilograma i bacaju oko 11 kilograma tekstila dok se istovremeno 87 posto tekstilnog otpada spaljuje ili odlaže na odlagalištima. Podaci iz 2015. godine pak govore da je globalna tekstilna i odjevna industrija potrošila gotovo 79 milijardi kubičnih metara vode te da je odgovorna za 20 posto globalnog onečišćenja čiste vode te 10 posto globalne emisije stakleničkih plinova.

Što se tekstila u Hrvatskoj tiče, on se ovdje još uvijek nedovoljno odvojeno sakuplja, pa se samim time u dovoljnoj mjeri ne reciklira ili ponovno upotrebljava.  Godine 2019. 20 posto od ukupne količine tekstilnog otpada i otpadne obuće je odvojeno sakupljeno. Točnije, ukupno je proizvedeno 60.190 tona, odvojeno je sakupljeno 12.061 tona, a u miješanom komunalnom otpadu završilo je 42.325 tona.

„Gore navedeni podaci dovoljan su poticaj da pokušamo učiniti što možemo s naše strane kako bismo dali doprinos u borbi protiv onečišćenja uzrokovanog tekstilnog otpada“, poručili su iz udruge Kolektiv 4B koja uz Fotopoetiku i šibenski klub Azimut već godinama organizira Azimutov buljak.

Prijave za jedan takav buvljak su u tijeku, prijaviti se mogu svi koji imaju odjeću i/ili obuću koju bi i sami nosili da im nije velika, mala, nije više njihov đir.

„To je odjeća koja bi s vremenom završila u otpad, a ovako recikliramo, ponovno upotrebljavamo, dajemo daje kako bismo odgodili bacanje ili kako ne bismo stvarili nove komade odjeće, odnosno obuće koja bi s vremenom završila u smeću. Brza moda naš je toksičan prijatelj i tom odnosu što prije moramo 'dignuti pozdrav'“, složni su organizatori Azimutovog buljaka koji će se održati ove nedjelje, 4. kolovoza, od 10 do 13 sati. „Pridružite nam se“, poručili su organizatori.


Reci što misliš!