Događaji

Eco Heritage Task Force

Mladi iz Matice iseljenika na prijemu kod zadarskog župana

Mladi iz Matice iseljenika na prijemu kod zadarskog župana

Župan Božidar Longin primio je danas sudionike programa Hrvatske matice iseljenika Eco Heritage Task Force koji borave u Zadru.

Program okuplja mlade hrvatskog podrijetla koji se angažiraju volonterskim radom u ekološkoj obnovi i očuvanju hrvatske baštine u lokalnim zajednicama, ali paralelno i uče hrvatski jezik.

U Zadru boravi tako 14 mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Italije, Sudana, Kanade, Argentine i Australije zajedno s voditeljicom Ivanom Rora iz Hrvatske matice iseljenika.

Zadarska županija povezala je Hrvatsku maticu iseljenika s Volonterski Centar Zadar koji im je održao predavanje te dogovorio volonterske akcije u sklopu koje su već očistili školski vrt Prirodoslovno-grafičke škole i OŠ Šime Budinića gdje su i obojali školsku dvoranu.

Čeka ih još čišćenje rijeke Zrmanje i okoliša Srednjoškolskog đačkog doma, posjet Udruzi Prospero u Gračacu te bojanje klupa i sređivanje biljaka u Domu sv. Frane. U suradnji sa Sveučilištem u Zadru organizirana im je i nastava hrvatskog jezika, a posjetit će i PP Telašćica.

- Mislim da je zajednički zadatak svih nas potaknuti ljubav prema Domovini kod onih koji odrastaju daleko od nje, a puno je lakše voljeti ono što poznaješ. U konačnici krajnji cilj ovakvih programa možda je i stvaranje želje kod nekoga od polaznika da učine suprotno od svojih predaka i vrate se graditi život u Hrvatskoj. Danas je Hrvatska moderna i razvijena zemlja, članica Europske unije, i ne postoji razlog zašto mladi ljudi ne bi mogli ovdje ostvariti svoje poslovne i privatne planove.“, rekao je župan Božidar Longin.
 


Reci što misliš!