Događaji

cinaz zadar

Mali Poduzetnici: Sijači inovacija i kreativnosti

Mali Poduzetnici: Sijači inovacija i kreativnosti

Projekt je uključio ciljanu skupinu od 212 učenika od 10 do 14 godina s područja grada Zadra, Dugog otoka, otoka Silbe i otoka Iža, Grada Benkovca, sela Pristeg i Grada Knina.

S ponosom dijelimo vijest o uspješnom završetku provedbe projekta "Mali poduzetnici" u kojem su učenici šest osnovnih škola aktivno sudjelovali, iskazali veliki entuzijazam te stekli nova znanja o poduzetništvu, istovremeno razvijajući svoje vještine.

Projekt "Mali poduzetnici" Udruge CINAZ predstavlja nastavak uspješnih inicijativa s ciljem razvoja poduzetničkih kompetencija djece i mladih iz šest odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Zadra, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Glavni fokus projekta usmjeren je na osnivanje i osnaživanje učeničkih zadruga.

Završio je projekt "Mali poduzetnici" Završio je projekt "Mali poduzetnici"

Projekt je uključio ciljanu skupinu od 212 učenika od 10 do 14 godina s područja grada Zadra, Dugog otoka, otoka Silbe i otoka Iža, Grada Benkovca, sela Pristeg i Grada Knina.

Ciljevi projekta ostvarili su se kroz provedbu raznolikih aktivnosti poput edukativnih radionica o poduzetništvu, kreativnih radionica, predstavljanja učeničkih zadruga na manifestaciji "Dan malih poduzetnika" u Zadru i terenskih posjeta Poduzetničkom inkubatoru tvrtke Inovativni Zadar d.o.o. u Zadru.

Četiri faze provedbe projekta

Naši mali poduzetnici su svoje poduzetničko putovanje započeli sa radionicama pod nazivom "Poduzetnička početnica", vođenih od strane stručnjakinje Višnje Perin iz Udruge CINAZ, koje su imale za cilj upoznavanje učenika s osnovnim pojmovima poduzetništva te poticanje pozitivnih stavova prema poduzetništvu. 

Uzbudljive radionice pod nazivom "Radionica izrade promotivnih materijala" i "Radionica brendiranja" su provedene u drugoj fazi projekta te su vođene od strane profesorice Sandre Bijelić Pajović, stručnjakinje s bogatim iskustvom u ekonomiji i vođenju učeničke zadruge Solidus. Cilj ovih aktivnosti bio je osnaživanje učenika u području poduzetništva kroz izradu promidžbenog materijala i deklaracija za proizvode učeničkih zadruga. 

Tu je naravno uslijedio i jedinstveni događaj - preduskršnji sajam "Dan malih poduzetnika". Manifestacija unutar projekta organizirana s ciljem podržavanja učeničkog zadrugarstva i poduzetništva, ovaj sajam pružio je priliku mladim talentima da pokažu svoju kreativnost i poduzetnički duh. Manifestacija je bila plod uspješne suradnje između CINAZ-a i Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, organizatora ove aktivnosti. Posjetitelji su imali priliku istražiti raznovrsne proizvode iz učeničkih zadruga. Uskršnji ukrasi, mini aranžmani, keramički ukrasi, čajevi, maslinovo ulje, proizvodi od lavande, nakit od konca - samo su neki od mnogobrojnih dekorativnih predmeta koje su ponosno predstavili mladi poduzetnici. 

Posjet Poduzetničkom inkubatoru u Zadru tvrtke Inovativni Zadar d.o.o. je bila završna faza projekta u kojoj su učenici imali jedinstvenu priliku uroniti u svijet poduzetništva kroz terenske posjete Poduzetničkom inkubatoru.

Vođeni entuzijazmom voditeljice Dubravke Meštrović, učenici su s radoznalošću istraživali sve nijanse truda i kreativnosti koje stoje iza uspješnih poduzetničkih pothvata. Atmosfera koja je obavijala prostor Inkubatora bila je puna uzbuđenja i inspiracije, od samog trenutka dolaska. Učenici su s velikim interesom pratili prezentacije i imali priliku obići različite radne prostore, gdje su se susreli s realnošću poduzetničkog svijeta - od prvih zamisli do konačne realizacije.

No, ono što je možda najviše dirnulo učenike bile su priče lokalnih poduzetnika. Ti iskreni i inspirativni razgovori otvorili su prozor u svijet stvarnih izazova i uspjeha koje nosi poduzetništvo. Učenici su imali priliku čuti o počecima, o preprekama koje su morali savladati te o radostima koje dolaze s ostvarenjem svojih ciljeva. Cilj ovih posjeta bio je ne samo pružiti učenicima teorijsko znanje o poduzetništvu, već ih motivirati i inspirirati za vlastite poduzetničke pothvate u budućnosti. Upoznavanje s lokalnim poduzetnicima pružilo je učenicima priliku da shvate da je poduzetništvo mnogo više od posla - to je način života, koji zahtijeva predanost, upornost i kreativnost.

Ova iskustva su ne samo obogaćujuća za učenike, već i za lokalnu zajednicu koja ima priliku vidjeti kako se mladi inspiriraju i oblikuju svoju budućnost. Zahvaljujemo se svima koji su omogućili ove nezaboravne posjete i podržali razvoj poduzetničkog duha među mladima. Neka ova iskustva budu temelj za nove generacije poduzetnika koji će oblikovati našu budućnost.

Zadovoljstvo sudionika 

Roditelji, učenici i partneri izrazili su visoku razinu zadovoljstva projektom "Mali poduzetnici". Roditelji i škole partneri su potvrdili važnost upoznavanja djece s poduzetništvom tijekom školovanja i izrazili želju za nastavkom sličnih aktivnosti. Posebno je istaknuta potreba za daljnjim provođenjem ovakvih aktivnosti, s većim fokusom na integraciju u redovnu nastavu, kako bi se omogućilo još bolje usvajanje znanja i vještina kod učenika.

Jedan od ključnih dojmova učenika jest da im je projekt omogućio učenje na zabavan i interaktivan način. Neki su istaknuli da im je bilo drago što su mogli posjetiti poduzetnički inkubator, upoznati različite poduzetnike i sudjelovati u raznim aktivnostima koje su im pomogle razumjeti svijet poduzetništva. Učenici su također spomenuli da bi rado ponovili ovakva iskustva i da su sretni što su imali priliku sudjelovati u projektu koji je bio i zabavan i edukativan.

Projekt "Mali poduzetnici" ne bi bio moguć bez financijske podrške Ministarstva znanosti i obrazovanja RH za školsku godinu 2023./2024 te smo ponosni na  suradnju s Gradom Zadrom i šest osnovnih škola - OŠ Šime Budinić, OŠ Š. Kožičića Benje Zadar, OŠ Zadarski otoci, OŠ Petar Lorini Sali, OŠ Benkovac, OŠ Domovinske zahvalnosti Knin. Posebnu podršku projektu pružio je poduzetnički inkubator tvrtke Inovativni Zadar d.o.o. organizacijom terenskih posjeta školama uz stručno informativno vodstvo. 

Hvala svim sudionicima koji su svojim angažmanom i podrškom omogućili ovaj inspirativni put u svijet poduzetništva za naše buduće generacije!

 


Reci što misliš!