Događaji

degustacija i izložbeno prodajnji sajam

Održan prvi Dan autohtonih sorti maslina: Na feštu od ulja stigla i Mina iz Montreala

Održan prvi Dan autohtonih sorti maslina: Na feštu od ulja stigla i Mina iz Montreala
Dani masline

Prvi se pamte pa će tako i Dan autohtonih sorti maslina uz degustaciju i izložbeno prodajnji sajam nagrađivanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz Zadarske županije održanom u prijepodnevnim satima na glavnoj zadarskoj Pijaci i u Crkvi svetog Roka na Poluotoku mnogima ostati u sjećanju.

Među brojnim posjetiteljima iz Europe i svijeta našla se i Kristina, porijeklom iz Poličnika. Ona je rođena i živi u Vancouveru u Australiji, a na ovu manifestaciju autohtonih sorti, vođenih degustacija i prodajnu izložbu nagrađivanih maslinovih ulja  došla je u društvu prijateljica iz Češke. Bilo je tu gostiju i iz Amerike, Engleske, Belgije, Slovenije i drugih europskih zemalja.

Dan autohtonih sorti Zadarske županijena glavnoj pijaci i u crkvi sv. Roka Dan autohtonih sorti Zadarske županijena glavnoj pijaci i u crkvi sv. Roka

- Edukacija domaćih i stranih gostiju da znaju prepoznati vrhunska maslinova ulja važan su dio ove smotre, rekao je dr. Ivica Vlatković

Prvi se pamte pa će tako i Dan autohtonih sorti maslina uz degustaciju i izložbeno prodajnji sajam  nagrađivanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja s područja  mnogima ostati u sjećanju. Posebno stranim turistima koji su u velikom broju pohodili ovu zanimljivu manifestaciju održanu danas u prijepodnevnim satima  na glavnoj zadarskoj Pijaci i u Crkvi svetog Roka na Poluotoku.

Posjetitelji iz Europe i svijeta

- Ovo je nezaboravan događaj, rekla je  Mina Kurtin. Ona je upravo stigla iz Montreala u Kanadi, gdje živi. Roditelji su joj porijeklom iz Kali, žive u francuskom  Montepellieu, a na Ugljanu i na Dugom otoku njihovi preci su uzgajali  masline i proizvodili ulje.

- „Uono libuurnsko, iz muora“, kaže  simpatična Mina dokazujući da se služi i  kualjskim dijalektom.

Među brojnim posjetiteljima iz Europe i svijeta našla se i Kristina Šarić, porijeklom iz Poličnika. Ona je rođena i živi u Vancouveru u Australiji, a na ovu manifestaciju došla je u društvu prijateljica iz Češke. Bilo je tu gostiju i iz Amerike, Engleske,  Njemačke,  Nizozemske, Danske , Belgije, Slovenije i drugih europskih zemalja.

Nismo znali da su hrvatska ulja ovako dobra, bio je najčešći komentar, nakon što su degustirali ponuđena ulja. Anita Vedrić iz Posedarja i Ante Vulin poznati maslinar iz Pakoštana su vodili degustacije. - Cilj je bio da nauče razlikovati  dobro od loših ulja, kaže Vulin.

Prezentirane nepoznate autohtone i samonikle sorte

Veliko zanimanje izazvalo je i predstavljanje autohtonih sorti Sjeverne Dalmacije. Uz vodeće oblicu, lastovku, drobnicu i krvavicu, doc. dr. Šime Marcelić predstavio je i introducirane, ali i samonikle gospodarski vrijedne samonikle masline od kojih mnoge u rasadničkoj proizvodnji ne postoje te ih  proizvođači prilikom podizanja nasada nisu u mogućnosti koristiti, kaže   Marcelić. Šteta jer, dodao je, autohtone sorte iz pogleda biološke raznolikosti  su neprocjenjiva vrijednost i izvor genetske raznolikosti.

Posjetiteljima su u sklopu Dana autohtonih sorti Sjeverne Dalmacije   prezentirane  autohtone sorte  autohtone sorte  poput Oblica, Lastovka, Krvavica, Drobnice, Puljke, Oštrica i Karbunčele.  Zatim i vrlo vrijedne lokalne sorte koje su proširene na malom području diljem Zadarske županije, poput: Plavica - Pakoštane, Plavica – Biograd na moru, Krupna drobnica – Biograd na moru. Drobnica – Belafuža, Preška puljka – Mario, Peljuzica – Sukošan, Puljizica – Kali,  Peljušica (Pašman), Sitna grabučela (morajolo), Vladina maslina – Lukoran, Tvrđaka – (Lukoran), Slivnjača, Drobnica babić, Trstenka – Bibinje i Starka iz Novigrada.

Dr. Marcelić i  Dražen Travica  prezentirali su  i samonikle masline koje su neprocjenjivo genetsko bogatstvo unutar samog roda Olea poput: Samonikle - Bili brig 1. 2. i 3., Samonikla – Preko (Noršin), Samonikla - Preko (Marijo), Samonikla – Preko (Matacin), Samonikla – Preko (grabučela), Samonikla maslina - sitna, Samonikla Juško Završće, Samonikla - Domaća, Samonikla (Kali), samonikla (Lukoran 2) i Rudanka.

Uz gastro kutak u organizaciji masterchefa Renata  Kraljeva posjetitelji  Dana masline mogli su uživati u domaćim delicijama dagnjama na buzaru i rižotu od plodova mora.  Sve je planulo dok rečeš „keks“, a da bude sve ljepše pobrinula se i zadarska vokalna skupina Renome.  Na kraju recimo još da su ovu zanimljivu priredbu zajednički organizirali Udruga maslinara Zadarske županije, Tržnica Zadar d.o.o.  i Turistička zajednica grada Zadra.

TOMISLAV LETINIĆ: Ponovit ćemo ova i slična događanja

Iznimno nam je drago što smo dobili priliku biti domaćini ovog događanja i što smo pomogli u promociji maslinara i uljara sa područje Zadarske županije koji su se svojom kvalitetom dokazali ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu gdje su dobili brojne nagrade za svoja ulja. Nadamo se da će se ovo i slična događanja, vezana za naše maslinare i uljare ponoviti najmanje jednom godišnje na našoj tržnici. Zahvaljujemo se svim posjetiteljima, izlagačima, suorganizatorima i sponzorima, rekao je  Tomislav Letinić, direktor Tržnica Zadar d.o.o

Dr. IVICA VLATKOVIĆ: Domaćim i stranim gostima ponudili smo svjetski nagrađivana maslinova ulja

- Smotra autohtonih sorata maslina Zadarske županije je težnja i ideja sjedinjavanja tradicije uzgoja maslina i njihovog spontanog prirodnog ukrižavanja. Cilj nam je jednog dana nakon genotipizacije izdvojiti i uzgojiti autohtone sorte našeg kraja kao putokaz posebnosti mediterana na kojem tisućljećima živi stablo masline sa svojim stanovnicima.

I, kao što je jednom zapisao veliki francuski povjesnicar Fernand Braudel: "Mediteran čine ljudi i posebnosti koje nose u svom stvaralaštvu". Priroda nam svake godine pomaže da se milijarde zrnaca peludi ukriža među milijunima stabala maslina, a onda prođe još desetljeća da prirodnim procesom izraste vidljivo stablo masline i da počne davati plodove sasvim druge i drugačije od bilo kakvih poznatih.

Upravo smo zahvaljujući pojedincima na ovoj smotri ponudili dio te baštine raznolikosti maslina zadarskog kraja po svim karakteristikama od poznatih hrvatskih sorata. Uz ovo upoznavanje domaćih i stranih turista ponudili smo im svjetski nagrađivana vrhunska dalmatinska maslinova ulja Zadarskog kraja.

Edukacija potrošača je bila važna i važan dio ove smotre. Učenje stranih i domaćih gostiju po čemu se prepoznaju vrhunska maslinova ulja je nešto čemu svi moramo težiti jer Hrvatska je postala prepoznata svojom kvalitetom u svijetu. Mi smo kao zemlja mali proizvođači maslinovih ulja u svijetu ali zato imamo prednosti u ostvarivanju proizvodnje kvalitete.

Veliki broj kvalitetnih uljara Zadarske županije omogućuje i ostvarenje i finaliziranje brzine berbe i prerade maslina. Kao posljedica cjelovitog rada je ostvarivanje kvalitete maslinovih ulja koju smo ponudili našim gostima, poručio je dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije.

Maslinari

Od maslinara Zadarske županije na ovoj smotri sudjelovali su Mate Dušević, Ivica Vlatković, OPG Vedrić, Ante Vulin, Tomislav Čudina, Vinko Lalin, Nedjeljko Jusup, Nives Morović i Vojko Škopić.


Reci što misliš!