Događaji

#našiškolji

Općina Preko nabavlja vrijednu vakuumsku čistilicu

Općina Preko nabavlja vrijednu vakuumsku čistilicu

Za kupnju vakuumske čistilice Općini Preko odobreno je bespovratnih 34.200 eura

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine odobrilo je Općini Preko za kupnju kompaktne vakuumske ulične čistilice bespovratnih 34.200 eura.

Općina Preko javila se na javni poziv koji je ministarstvo raspisalo za gradove i općine za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda koji će se sufinancirati u 2024. godini.

Prijedloge projekata predstavnici općina i gradova mogli su dostaviti od 24. svibnja do 13. lipnja, prijavljeno ih je 358, a ministarstvo je odobrilo 352 projekta koji će se sufinancirati s ukupno 10,523.400 eura. Najmanji iznos sufinanciranja po projektu iznosi 1300 eura, a  najveći 40.700 eura.

Komunalno poduzeće Općine Preko Obala i parkovi d.o.o. preuzelo je kompaktnu vakuumsku uličnu čistilicu kojom će se održavati komunalni red javnih površina u svim mjestima od Preka do Ugljana 5. lipnja.

Riječ je o hrvatskom proizvodu tvrtke Rasco iz Kalinovca, jednoj od vodećih proizvođača profesionalne opreme za održavanje prometne infrastrukture u Europi.

Vakuumska čistilica, prva te vrste na zadarskim otocima, kupljena je na leasing, a cijena s PDV-om iznosi 167.750 eura. Za rad na novome stroju dosad su obučena tri radnika.

Čistilica LYNX 2000 opremljena je naprednim dizelskim motorom EURO 6, karakterizira je minimalna potrošnja goriva i smanjena emisija plinova. LYNX 2000 kompatibilan je i s biodizelom i HVO gorivima, može raditi cijelu smjenu bez potrebe za vraćanjem u bazu, ima spremnik od 2 m³, kapacitet vode 700+ litara te rezervoarom goriva od 65 litara.


Reci što misliš!