Događaji

Žele doživjeti nešto novo

Hrvati za godišnji odmor sve češće biraju ove destinacije

Hrvati za godišnji odmor sve češće biraju ove destinacije
Pixsell

Hrvati se za odmor sve češće odlučuju izvan granica Hrvatske. Kao najdraže destinacije ističu se Španjolska, Grčka, Turska i Egipat.

Sve više hrvatskih građana putuje na odmor izvan granica svoje domovine. Dnevnik Nove TV istražio je koje su njihove najdraže destinacije, što ih najviše privlači u inozemstvu, a što u Hrvatskoj.

Žele doživjeti nešto novo

“U Španjolsku idemo, u Cordobu. Imamo tamo rodbinu pa idemo kod njih ove godine“, rekla je Mirela.

“Putujemo u Malagu u Španjolsku odnosno gradić ispod Malage. Prošle godine smo s djecom krenuli, bili smo na Cipru, pa smo ove godine odlučili nešto drugo istražiti“, rekla je Vanja iz Čakovca.

Strane destinacije istražuju i drugi Hrvati. Oni koji putuju preko turističkih agencija najčešće biraju mediteranske zemlje.

“Kod nas ponajviše ide odmor u Grčkoj, Turskoj, Egiptu, Španjolskoj – predio Costa Brave, a i Tunis je također tražena destinacija“, rekla je Ana Magdić, voditeljica prodaje turističke agencije.

Iz turističke agencije napominju da su se cijene ljetovanja na Jadranu ujednačile s onima na Mediteranu, ali i da to nije jedini razlog za odmor u inozemstvu.

“Drugi razlog je, naravno, doživjeti nešto novo. Jer kad odete negdje u neku stranu zemlju, osim uživanja u odmoru i hotelu, tu je i istraživanje prirodnih ljepota, neki povijesni lokalitet…“, rekla je Magdić.

Hrvati iz inozemstva uvijek biraju – Hrvatsku

Gdje ljetovati, čini se, nije upitno za Hrvate koji žive u inozemstvu.

“Kada je godišnji u pitanju, radi familije biram Hrvatsku jer je to naša domovina“, rekao je Toni iz Irske.

“Zašto bih birao neku stranu destinaciju pored naše lijepe Hrvatske?“, upitao je Pero iz Njemačke.

A evo koje destinacije vole domaći gosti.

“Najviše biraju destinacije poput Vira, Crikvenice, Opatije, Splita, zapravo svih destinacija koje su u vrhu posjećenosti hrvatskog turizma. Zato što očito te destinacije imaju najbolji spektar ponude i sadržaja koji naši gosti, domaći, traže“, rekao je Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Mijenjaju se i navike. Hrvati preferiraju obiteljski smještaj u odnosu na hotele, a na odmoru sve više vremena troše na rekreaciju i boravak na otvorenom.

“Ja bih rekao da je tu i određena ljubav prema domovini pa se onda mnogi od njih odluče za boravak u vlastitoj zemlji. I naše brojke potvrđuju da imamo i s domaćeg tržišta rast u dolascima od četiri posto, u noćenjima od jedan posto“, rekao je Staničić.

A to je jako dobra vijest jer ipak su Hrvati, uz Nijemce, za domaći turizam najvažniji gosti.


Reci što misliš!