Događaji

morski svijet

Hrvatsko more najčišće je more u Europi

Hrvatsko more najčišće je more u Europi

Prema izvješću Europske komisije i Europske agencije za okoliš, Hrvatska ima najčišće more u Europi. Velika je to stvar za dodatnu promidžbu Jadrana i našeg turizma, ali i obveza da ono što imamo - i sačuvamo.

Jadranske plaže prepune su kupača, tako je i na legendarnim splitskim Bačvicama na kojima je mnogo mladih stranaca. S oduševljenjem komentiraju vijest o najčišćem moru u Europi.

- Čestitamo Hrvatskoj, to je predivno ha ha ha, more u Brightonu naprimjer je zeleno, mutno, mnogo je plastike, na plažama je mnogo otpada - rekla je Georgia iz Engleske.

- Vjerujemo u to jer je vaše more jako lijepo, tako plavo i čisto, slažemo se, more u Švedskoj je smeđe i grozno - govori Molly iz Švedske.

Na piciginu na Bačvicama redovito je i Bojan Ivošević, službena potvrda o najčišćem moru u Europi daje dodatni zamah i splitskom i hrvatskom turizmu.

- Jadran je stvarno biser, imamo to prirodno bogatstvo koje zapravo trebamo samo pazit i održavat, i ovi napori ne samo Splita nego svih gradova u okolici i ostalih županija, da se riješi pitanje kanalizacije i svega, samo će Hrvatsku dodatno dignut. Mi smo stvarno par stepenica iznad svih drugih turističkih destinacija - rekao je za Dnevnik HTV-a Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita.

Uzorkovanje mora i procjene kakvoće obavljaju stručnjaci iz svih nastavnih zavoda za javno zdravstvo na Jadranu, upravo su se njihovi podaci i ocjene koristili u izradi ljestvice najčišćih mora na Starom kontinentu.

- Pokazatelji eventualnog fekalnog onečišćenja, to su Escherichia Coli i crijevni enterokoki i na temelju njihove brojnosti i prisutnosti mi zapravo dajemo ocjene koje su svedene na četiri kategorije - izvrsno, dobro, zadovoljavajuće i nezadovoljavajuće - naglašava Tatjana Puljak, voditeljica Odjela za ispitivanje mora i biologiju okoliša, NZJZ SDŽ-a.

Kakvoća mora kontrolira se na čak 1120 lokacija u Hrvatskoj, na više od 97 posto njih ocjena čistoće mora bila je - izvrsno.


Reci što misliš!