Događaji

od 7. do 9. srpnja

Edukativnim programom UNESCO Experience in Zadar započinje trodnevni program Zagrli Zadar

Edukativnim programom UNESCO Experience in Zadar započinje trodnevni program Zagrli Zadar
Marko Dimic/PIXSELL

Ove godine navršava se sedam godina od upisa serijskog dobra Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća: Stato da Terra – zapadni Stato da Mar te pripadajuće komponente Obrambeni sustav Zadra na Listu svjetske baštine.

Zagrli Zadar je višednevno događanje kojim Zadar od 7. do 9. srpnja 2024. slavi obljetnicu upisa u UNESCO-ovu Listu svjetske baštine

Grad Zadar je u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Zadra, Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju, Koncertnim uredom Zadar, Muzejem antičkog stakla, Znanstvenom knjižnicom, Nacionalnim parkom Paklenica, Kvizaškom udrugom Zadar i Udrugom turističkih vodiča „Donat“ priredio višednevni program i brojna događanja u kulturi.

Program započinje u nedjelju 7.7. u 18 sati, kada će biti priređen edukativni program UNESCO EXPERIENCE IN ZADAR u vidu obilaska zadarskog lokaliteta svjetske baštine sa licenciranim vodičima iz Udruge turističkih vodiča „Donat“. Obilazak na hrvatskom i engleskom jeziku započinje na Trgu Petra Zoranića u 18 sati, isti stručni razgled biti će priređen i u ponedjeljak 8.7., te utorak 9.7. u isto vrijeme, a besplatan je za sve sudionike.

Središnje događanje programa Zagrli Zadar je konferencija koja će se održati u ponedjeljak 8. srpnja s početkom u 11 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u II Palače. Na konferenciji će se predstaviti ključne aktivnosti i obaveze koje je Grad Zadar, kao predsjedavajući partner serijskog upisa u UNESCO, proveo i ispunio u posljednjih godinu dana.

Nakon konferencije će na samim bedemima, u javnom prostoru na šetnici iznad bastiona sv. Roka u 12 sati biti otvorena izložba Aleksandra Bonačića, naziva Zadarska riva u zagrljaju mora, kojom autor predstavlja 30 fotografija koje tematiziraju Rivu te lica mora viđena s rive.

Večernji program u ponedjeljak 8.7. donosi kviz u 21 sati u atriju palače Cedulin, koji će tematizirati upravo svjetsku baštinu – S UNESCO-om po svijetu. Kviz sastavljaju članovi Kvizaške udruge Zadar (KviZD), biti će priređen na hrvatskom i engleskom, a svi zainteresirani Zadrani i gosti pozvani su prijaviti se na OBRASCU.

Veći dio programa biti će priređen upravo na samim bedemima gdje će na tri pozornice koje nose imena Drioli, Sv. Roko i Kaštel, biti priređeni lutkarska predstava i koncerti. Na pozornici Drioli (prošireni prostor uz početak šetnice sa JI strane) Kazalište lutaka Zadar će u dva termina, u 20:30 te 21:30, odigrati predstavu Mali puž (Priča o dagnjici). Ulaz na predstavu je besplatan.

Na pozornici Kaštel u 21 sat počinje koncert tradicijskog klapskog pjevanja koje je zaštićeno  UNESCO-om, kojeg izvodi Klapa Feral. Na pozornici sv. Marcela u 22 sata započinje koncert fado glazbe, koja je također prepoznata kao svjetska nematerijalna baština, a koju nam donose Jelena Radan & Pedro Abreu.

U crkvi sv. Nikole UNESCO-ov Međunarodni centar za podvodnu arheologiju omogućit će svim zainteresiranim posjetiteljima posjet izložbama uz stručno vodstvo po postavu u 11 sati u jutarnjem terminu te 17 sati u poslijepodnevnom terminu. Biti će moguće razgledati stalni postav nedavno otvorenog Edukativno-prezentacijskog centra sv. Nikola te privremenu izložbu koja prezentira Primjere najboljih praksi u očuvanju UNESCO podvodne kulturne baštine. Ulazak i stručno vođenje u zakazanim terminima su besplatni.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru zajedno sa Znanstvenom knjižnicom Sveučilišta u Zadru priređuje izložbu koja će u 12 sati biti otvorena u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru.  Naslov izložbe je: Bastion i bivša crkva sv. Nikole u sklopu zadarskog fortifikacijskog sustava, a autori su Tomislav Blažević i Luka Bratović.

U večernjem dijelu programa biti će priređen koncert UNESCO MUSICA koji je nastao kao plod suradnje dvaju gradova u serijskom upisu, Palmanove i Zadra te donosi nastup pobjednika 12. Međunarodnog glazbenog natjecanja Palmanova. Pobjednici DUO VIRIDIAN - Sofia De Martis (violina) te Matteo Di Bella (klavir) održat će koncert u sati u sklopu 64. Glazbenih večeri u Sv. Donatu u 19 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u II Palače.

Program završava plesnom predstavom Zadarskog plesnog ansambla: Kako je Potjeh tražio istinu. Ulaz na predstavu besplatan je za svih, a predstava će se odigrati na pozornici sv. Marcela u 20 sati.

Grad Zadar i NP Paklenica ove godine povezuju svoje obljetnice upisa u UNESCO -program NP Paklenica. Naime, u srpnju 2017. godine bukove šume na području NP Paklenica uvrštene su na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Lokalitet prirodne baštine Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe u Zadarskoj županiji također slavi sedmu obljetnicu upisa.

U Starigradu će, uz upravu Nacionalnog parka biti predstavljena izložba Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća, autora Miljenka Domijana i Bruna Diklića. Istovremeno NP Paklenica pojavljuje se kao sponzor kviza S UNESCO-om po svijetu koji će biti održan u 8.7. u Zadru.


Reci što misliš!