Događaji

Na Jadranu se u ovom trenutku prodaje nekoliko cijelih otoka!

Na Jadranu se u ovom trenutku prodaje nekoliko cijelih otoka!

Trenutno se prodaje barem šest do sedam hrvatskih otoka. No toga nema ih u oglasima ni agencijskim katalozima.

Vlasnici preferiraju anonimnost, a zainteresiranim kupcima pristupa se direktno. Što se događa na tom ekskluzivnom tržištu gdje se operacije vode pod velom tajne za Forbes Hrvatska otkriva Darko Radelja, agent u splitskoj agenciji za luksuzne nekretnine Broker Real Estate

Poznato je da mnoge svjetske zvijezde poput Leonarda di Caprija, Johnnyja Deppa i Shakire posjeduju otoke, no možda je manje poznato kako svoje otoke imućni vlasnici traže i po Jadranu.

Na hrvatskom se tržištu prodaje određeni broj otoka, ali nisu svi poželjni za kupnju, ističe Darko Radelja, nekretninski agent Broker Real Estatea. Naime, klijentima nisu baš svi dostupni otoci interesantni zbog nepovoljnih zakonskih pravila, ali i zato što traže mir, osamljenost i privatnost, željeli bi cijeli otok za sebe bez kućica, restorana i privezišta, a to je iznimno teško pronaći, tumači.

Koliko je hrvatskih otoka dosad prodano ne zna se jer se takve transakcije odvijaju pod velom tajne, ni prodavatelji, a ni kupci ne žele se eksponirati. Iz Broker Real Estate agencije kažu da oni znaju za barem šest, sedam otoka koji su trenutačno na tržištu. Ovisno o lokaciji, konfiguraciji terena te je li što na njima izgrađeno cijena im varira između nekoliko milijuna eura pa do dvadesetak milijuna eura.

- Gradnja na nenastanjenim otocima je izuzetno stroga, gotovo nemoguća ako već ne postoji barem neka ruševina. U pravilu, takvi su otoci van građevinske zone, što znači da se ne može graditi objekt, pogotovo ne većih gabarita. Moguća je isključivo renovacija ili rekonstrukcija unutar postojećih gabarita ili eventualno izgradnja gospodarskog objekta manjeg obujma. Nitko ne želi dati pravo malo bogatstvo, a da s tim otokom ne može onda ništa - objašnjava Radelja problematiku s kojom se moraju nositi potencijalni kupci hrvatskih otoka.

Zadovolje li uvjete obiteljskog-poljoprivrednog gospodarstva (OPG) eventualno im se otvara mogućnost gradnje na takvim otocima, no tih uvjeta nije malo. Možda najbitniji od njih su da površina mora biti veća od 30 tisuća kvadratnih metara, a objekt minimalno sto metara udaljen od obale.

Bogati se kupci zato češće okreću alternativama poput kupnje nekretnine na nekoj jako slabo naseljenom otoku ili svoj privatni otok kupuju u nekoj drugoj državi s nešto blažom zakonskom regulativom.


Reci što misliš!