Događaji

Vinfest 2024

Nagrada „Željko Katuša“ šampionskom vinu Tomislava Glavića

Nagrada „Željko Katuša“ šampionskom vinu Tomislava Glavića
Vinfest

U benkovačkom Kaštelu Benković, uz svečanu večeru dodijeljena su priznanja najboljim vinarima 15. po redu sve prestižnije regionalne smotre VINFEST Benkovac 2024.

Najviše razloga za zadovoljstvo ovaj put imao je Tomislav Glavić, vlasnik Ker-Vina  iz Nadina.

Glavićevo vino Cabernet Sauvignon, (berba 2019) sa osvojenih 89 bodova šampion je u kategoriji crnih vina na tržištu, a ujedno i ukupni šampion Vinfesta pa mu  je, uz šampionski pehar, pripala i šampionska nagrada „Željko Katuša“, koja se po prvi put dodjeljuje na ovoj manifestaciji.

-Osjećaj je neopisiv. Nakon prve šampionske titule na Vincro-u 2007. u Polači ovo mi je emotivno najdraža, rekao je Tomislav, neposredno nakon što je iz ruku Josipa Katuše, sina legendarnog Željka Katuše, primio veliki šampionski pehar.

 Podsjetimo, Željko Katuša je bio inicijator i  zajedno sa tadašnjim benkovačkim gradonačelnikom Brankom Kutijom organizator prvog Vinfesta.

  Katuša je ovaj svijet napustio prije pet godina u svojoj 56. godini. Bio je pošten i častan čovjek. Veliki agronomski stručnjak. Domoljub. Od početka u Domovinskom ratu. Ranjen 1991. Sudjelovao u Oluji. Bio je i prvi pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije. Dao nemjerljiv doprinos razvoju vinogradarstva u Ravnim kotarima. Dobitnik priznanja „Stjepan Bulić” za životni doprinos unaprijeđenju vinogradarstva.

Odluku da se imenom Željka Katuše,  posthumno definira najveće šampionsko odličje Vinfesta, pozdravila  je i dr. Ivana Alpeza, rukovoditeljica Odjela  za senzorka ispitivanja  Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo  pri Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu. Alpeza je ujedno i predsjednica ocjenjivačke komisije Vinfesta.

Pehar za šampionsko crno vino u kategoriji vina na tržištu preuzeo je Martin Glavić, sin Tomislava Glavića, a odličje mu je dodijelila portugalska veleposlanica u Hrvatskoj Paula Leal da Silva koja je i otvorila ovogodišnji Vinfest. Uz nju na ovoj manifestaciji održanoj u dojmljivom ozračju Kaštela Benković  bila je  delegacija portugalske vinogradarske  regije Alenquer.  Sudjelovali su i na konferenciji „Izazovi u vinogradarstvu i vinarstvu Sjeverne Dalmacije“ koja je prethodila  Vinfestu.

Navedimo i ostale dobitnike odličja na ovoj sve prestižnijoj manifestaciji. Šampion bijelih vina na tržištu sa 87 bodova je Pošip Vinarije Karaba iz Pakoštana. Ovoj vinariji pripale su još dvije šampionske i to  u kategoriji vina u postupku proizvodnje za crno vino „Karaba Crljenak“ koje je ocijenjeno sa 89 bodova  i bijelo vino Pošip, ocijenjeno sa 86 bodova.

S ciljem promidžbe autohtonih vina s područja Sjeverne Dalmacije i ove godine su posebno ocjenjivana  vina od sorti Plavina i Maraština. Najbolju Plavinu (82 boda) ima Vedran Vinketa, najbolja Maraština (86 bodova) je Vinarije Karaba, a najbolji Rose (86 bodova) od autohtone sorte  Crljenak  ima OPG Branko Kutija.

Inače, na ovogodišnji Vinfest u Benkovcu pristiglo je ukupno 97 uzoraka vina, više nego ikad dosad. Sva vina su  uglavnom s područja Zadarske županije.

 


Reci što misliš!