Događaji

održivi razvoj

U akciji čišćenja podmorja na Hvaru prikupljeno više od 500 kila sitnog otpada

U akciji čišćenja podmorja na Hvaru prikupljeno više od 500 kila sitnog otpada
Shutterstock

Udruga Zeleni plan i Stari Grad organizirali su akciju čišćenja podmorja u sklopu projekta "Zeleni plan za čišći Jadran!" tijekom koje su u uvali Tiha na otoku Hvaru prikupili više od 500 kilograma sitnog otpada, uglavnom povezanog s nautičkim i party turizmom.

"Nautički turizam donosi veliki broj plovila u naše vode i može ostaviti iza sebe trag smeća na obali i u moru. Ovakve aktivnosti stvaraju znatan pritisak na okoliš i ukazuju na potrebu za edukacijom posjetitelja o odgovornom ponašanju te implementaciju boljih sustava za upravljanje otpadom", priopćili su iz Zelenog plana. 

Navode da su tijekom čišćenja, koje je provedeno prošli tjedan, prikupili uglavnom sitni otpad: boce, čaše, limenke, tekstil, sunčane naočale, nekoliko mobitela i pametnih satova. 

Ističu kako im je kroz buduće akcije i projekte cilj ne samo čistiti more, već i promovirati održive turističke prakse koje će smanjiti količinu otpada i očuvati prirodne ljepote našeg Jadrana za buduće generacije.

U sklopu ove inicijative, krajem srpnja planiraju objaviti interaktivnu kartu onečišćenih lokacija SeaCareCro. 

"Ovaj alat omogućit će lokalnoj zajednici i posjetiteljima da u stvarnom vremenu prate i prijavljuju lokacije onečišćenja morskog dna. Kroz transparentno prikazivanje prikupljenih podataka, cilj nam je povećati svijest o ozbiljnosti problema morskog otpada te potaknuti kolektivne napore u rješavanju ovog ekološkog izazova", istaknuli su iz Zelenog plana. 

Karta će također služiti za planiranje budućih akcija čišćenja i implementaciju održivih praksi upravljanja otpadom.

"Naš cilj je da svatko prepozna svoju ulogu i pridruži se naporima za zaštitu morskog okoliša, bilo kroz aktivno sudjelovanje ili promjenom svakodnevnih navika", poručili su.

Akcija čišćenja sufinancirana je kroz ININ zeleni pojas i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što je omogućilo uspješnu realizaciju i povećanje svijesti o važnosti očuvanja morskog okoliša, te je privukla brojne sudionike iz različitih organizacija.

Zeleni plan akciju je ocijenio izuzetno uspješnom zahvaljujući odazivu članova Javne vatrogasne postrojbe Split (JVP Split), PIK Mornar, Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum (UPA Rostrum), Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vranjic (DVD Vranjic), Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split (IOR Split), Grada Starog Grada i Udruge Tartajun.


Reci što misliš!