Događaji

lagao

Giuliani izgubio pravnu licencu zbog podupiranja Trumpovih tvrdnji o izbornoj krađi

Giuliani izgubio pravnu licencu zbog podupiranja Trumpovih tvrdnji o izbornoj krađi
Shutterstock

Rudy Giuliani izgubio je u utorak njujoršku pravnu licencu nakon što je državni žalbeni sud utvrdio da je lagao govoreći da su predsjednički izbori 2020. ukradeni njegovom klijentu, bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Sud je utvrdio da je Giuliani (80), bivši gradonačelnik New Yorka koji je bio osobni odvjetnik Donalda Trumpa, "neutemeljeno napao i podrivao integritet izbornog postupka ove zemlje" te da je "aktivno doprinio nacionalnom razdoru koji je uslijedio nakon predsjedničkih izbora 2020. godine, za što se nimalo ne kaje."

On je bio jedan od vodećih zagovornika lažnih tvrdnji da je Trumpov poraz bio rezultat raširene glasačke prijevare.

Giuliani, koji je 1980-ih godina djelovao kao američki odvjetnik na Manhattanu, suspendiran je od bavljenja pravnim poslovima u New Yorku od 2021., nakon napada Trumpovih pristaša 6. siječnja 2021. godine na američki Kapitol.

Suočio se s disciplinskim problemima i u Washingtonu, gdje je etičko povjerenstvo preporučilo da ga se liši licence.

Giuliani je ranije govorio da vjeruje da su njegove tvrdnje istinite i da nije namjeravao širiti lažne tvrdnje, kao i da etičke optužbe narušavaju njegovo pravo slobode govora.

Optužen je da je davao lažne izjave sudovima, zastupnicima i javnosti dok je bio Trumpov odvjetnik.

Sud je citirao lažne Giulianijeve tvrdnje o mrtvima koji su glasali u državama koje tradicionalno nisu ni demokratske ni republikanske kao i o prijevari izbornih promatrača na jednom glasačkom mjestu u saveznoj državi Georgiji.

Giulianija također čekaju kaznene prijave u Georgiji i Arizoni zbog doprinosa Trumpovim nastojanjima podrivanja izbora.

On se izjasnio da nije kriv te je optužbe nazvao politički motiviranima.


Reci što misliš!