Događaji

Vladin prijedlog

Država podiže alimentacije djeci čiji ih roditelji ne plaćaju

Država podiže alimentacije djeci čiji ih roditelji ne plaćaju
Dino Stanin/PIXSELL

Saborski zastupnici redom su u utorak hvalili Vladin prijedlog da se poveća iznos naknade koju država isplaćuje djetetu čiji jedan od roditelja ne plaća alimentaciju, te da se produži rok za primanje te naknade. Ipak, oporbeni upozoravaju na neke nelogičnosti.

Spomenuta rješenja dio su novog zakona o privremenom uzdržavanju čiji je cilj poboljšati materijalnu sigurnost djece, istaknuo ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u saborskoj raspravi o tom zakonu.

Prema tom zakonu, iznos naknade koju država isplaćuje djetetu čiji roditelj ne plaća alimentaciju, povećao bi se sa sadašnjih oko 100 na oko 200 eura. Dijete bi naknadu dobivalo do punoljetstva, a ako nakon toga nastavi školovanje, najduže do 26. godine.

Država na sebe preuzima obvezu njenog plaćanja kroz alimentacijski fond, a sama će se namirivati od obveznika uzdržavanja. 

Trebalo bi malo više odgovornosti da se potakne roditelje da izvršavaju svoje obveze, na ovaj način to prevaljujemo na sve građane, jer će oni platiti ovo uzdržavanje, kaže Viktorija Knežević (Centar).

Koliko je država uspješna u naplati tražbina prema neplatišama alimentacije?

Darija Zurovca (Fokus) zanima koliko je država uspješna u naplati tražbina koje ima prema roditeljima koji ne plaćaju alimentaciju.

Primjećuje i kako je ovrha za alimentaciju ograničena samo na novčana sredstva, odnosno ako je neuspješna, može se zamijeniti javnim radom. Teško mi je razumjeti da se ne može provesti i na pokretninama veće vrijednosti, automobilima, plovilima, naglasio je.

Upitno je što netko sa dva stana u Zagrebu, vikendicom na moru, skupim automobilom, ali nulom na računu neće plaćati alimentaciju, ističe i Marin Miletić (Most) i poručuje: "Neka ih proda, pa neka plaća."

Zastupnici podržavaju novinu po kojoj se bake i djedovi, koji su prema Obiteljskom zakonu obveznici uzdržavanja ako 'zakažu' roditelji, više neće teretiti alimentacijom za unuke.

Jelena Miloš (Možemo) tome dodaje da je dobro i da se ukida odredba da je dijete kojem roditelj ne uplaćuje alimentaciju nasljeđivalo taj dug i moralo vraćati dug koji mu je roditelj ostavio.

Ta zastupnica pita i što se događa s djecom kojoj je alimentacija jedni prihod obitelji. Oni dobivaju samo zakonski minimum, trebalo bi razmotriti da barem njima bude isplaćena puna alimentacija koju roditelji ne plaćaju, vjerojatno ih nema puno, pa i neće biti teret za državu, kaže Miloš.

Oporba je rezervirana prema ideji da se priznavanje i isplaćivanje prava na privremeno uzdržavanje sa područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad prebaci na Agenciju za osiguranje radničkih tražbina (AORT).

Što time dobivamo? Upitala je Martina Vlašić Iljkić (SDP).

To je dobro, jer će rasteretiti socijalne radnike, kaže Ljubica Lukačić.  Time bi se trebale pojednostaviti i ubrzati procedure za korisnike, kaže ministar Piletić.

Ako je Zavod preopterećen, neka se osam ljudi koje se zbog novog posla planira zaposliti u Agenciji, zaposli u Zavodu, predlaže Paus.


Reci što misliš!