Događaji

kohabitacija s turistima

Sveučilište u Zadru od sljedeće akademske godine namjerava skratiti ljetni ispitni rok

Sveučilište u Zadru od sljedeće akademske godine namjerava skratiti ljetni ispitni rok

Sveučilište u Zadru od sljedeće akademske godine namjerava skratiti ljetni ispitni rok. Na taj će način pokušati pomoći gotovo tri tisuće svojih studenata koji imaju problem s pronalaskom smještaja u srpnju jer moraju napuštati stanove u koje ulaze turisti.

Brojnim studentima Sveučilišta u Zadru, osim ispita, početkom ljeta stres stvara i problem sa smještajem. Podstanari su u gradu, a većina ih početkom turističke sezone mora napustiti stanove koji se iznajmljuju turistima:

Zadarsko sveučilište razmišlja taj problem riješiti skraćivanjem ljetnog ispitnog roka koji bi ubuduće završavao do kraja lipnja, kaže rektor Josip Faričić za HRT i pojašnjava:

- Riječ je o nekih tri tisuće studenata koji koriste različite privatne smještajne kapacitete, bilo da je riječ o sobama ili stanovima, a imamo na raspolaganju svega 500 kreveta u naša dva studentska doma. Zbog toga smo pristupili pripremanju takvog prijedloga i očekujem da ćemo odgovarajuću odluku donijeti na idućoj sjednici senata koja će biti za nekih 15 dana, kaže Faričić.

Ipak, najava da će se skratiti trajanje ljetnog ispitnog roka nije naišlo na sveopće odobravanje studenata.

Naravno, prije svega onih koji nemaju problem sa smještajem. Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru Luka Lešić:

- Kako bismo došli do što većeg broja studenata, odlučili smo se za anketu. Još uvijek je provodimo kako bismo mogli lakše komunicirati sa Sveučilištem, ističe Lešić.

Rektor Faričić zbog toga ističe i mogućnost uvođenja fleksibilnijeg ljetnog ispitnog roka pa bi se onima kojima je to potrebno omogućilo i polaganje tijekom srpnja. Ali, ovo nije jedina mjera kojom Sveučilište u Zadru želi olakšati život studentima u turističkom gradu. Naime, od sljedeće akademske godine će sa stotinu eura subvencionirati smještaj kod privatnih najmodavaca za stotinu studenata.


Reci što misliš!