Događaji

Proslavljen blagdan sv. Petra u Morpolači

Proslavljen  blagdan sv. Petra u Morpolači
Marko Ledenko

U subotu , 29. lipnja svečano je proslavljen blagdan sv. Petra u Morpolači. Svečanu euharistiju predslavio fra Marko Đerek župnik župe sv.Ane Čista Velika.

Susjedne župe sv. Ana  Čista Velika i župa sv. Mihovil Lišane ,  imaju stoljetnu tradiciju zajedničkog slavlja svetog Petra.  Misno slavlje uzveličao je mješoviti crkveni zbor iz Vukšića, Lišana i Čiste Velike.

Crkva svetog Petra u Morpolači je ranoromanička građevina iz 12.stoljeća s polukružnom apsidom, presvođena i sa zvonikom na zapadnom pročelju. U ratu je oštećena, još i danas nosi ožiljke rafala i velikosrpskih grafita po zidovima. Nije obnovljena, premda je od 1962. pod državnom zaštitom. Domaćin Čista Velika uz pomoć mještana Vukšića, Provića, Bulića i Lišana, dali su velikog truda da misno slavlje protekne u velikoj pobožnosti, svečanosti i molitvi.

Proslavljen  blagdan sv.Petra u Morpolači Proslavljen blagdan sv.Petra u Morpolači

Na kraju misnog slavlja župnik fra Marko Đerek  čestitao je nazočnim vjernicima svetkovinu sv. Petra, pozdravio sve nazočne vjernike, te zahvalio svima koji  doprinijeli proslavi svetkovine sv.Petra.  Po starom dobrom običaju pučki pjevači  Vukšića, Lišana, Čiste Velike i Provića predivno su zapjevali  i oduševili nazočni vjernički puk.


Reci što misliš!