Događaji

Zlinska županija

Delegacija triju čeških gradova posjetila Općinu Preko

Delegacija triju čeških gradova posjetila Općinu Preko
Naši školji

U prvi službeni i prijateljski posjet Općini Preko u četvrtak je stigla delegacija triju gradova iz Republike Češke, predvođena prvim čovjekom grada Brumov-Bylnice Jaroslavom Vanekom u Zlinskoj županiji.

Uz Vaneka, u delegaciji su bili gradonačelnici gradova Valašske Klobuky i Slavičin – Jozef Belaška i Tomaš Chmela, a primio ih je načelnik Općine Preko Jure Brižić s najbližim suradnicima.

Budući da je riječ o gradovima koji su prema broju stanovnika približne veličine kao Općina Preko, teme razgovora bili su mnogi primjeri dobre prakse koji se odnose na područja lokalne samouprave, socijale, školstva i obrazovanja, dostupnosti zdravstvene skrbi, kulturne djelatnosti, turizma, sporta, migracija, suradnje s državnom upravom….

- Delegacija iz Češke Republike nije prvi put u našoj županiji jer je grad Brumov-Bylnice prošle godine potpisao sporazum o suradnji i prijateljstvu s Obrovcem, i to upravo na područjima o kojima smo razgovarali. Uvijek smo otvoreni za suradnju i razmjenu iskustava iako se naša županija po mnogo čemu razlikuje od Zlinske regije na jugoistoku Češke, komentirao je općinski načelnik Jure Brižić.

Regija Zlin popularno je turističko područje, a njena atraktivnost odnosi se ponajprije na brojna prirodne, kulturna i povijesna obilježja. Zlinski kraj istodobno nudi planine, vrtnu arhitekturu, lječilišta, vinske doline, ostatke Velikomoravskog carstva, crkvene spomenike i tvrđave i dvorce.

Zlinska regija poznata je po tradicionalnim pučkim festivalima i tržnicama koje oživljavaju stare češke tradicije.


Reci što misliš!