Događaji

PONOS ZADRA

Svečano obilježena 33. godišnjica osnutka 112. brigade

Svečano obilježena 33. godišnjica osnutka 112. brigade

Odajući počast poginulim braniteljima u ime predsjednika RH Zorana Milanovića vijenac položio i svijeću zapalio izaslanik general-pukovnik Mladen Fuzul, ratni zapovjednik 112. brigade. Zašto je važno da se izložba Dokumenti i fotografije 112. brigade održava u Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru?

Polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju, svetom misom za poginule branitelje u kapelici Crkve sv. Dimitrija  i izložbom Dokumenti i fotografije  112. brigade otvorenoj u  dvorani Odjela za povijest zadarskog Sveučilišta danas je obilježena 33. godišnjica formiranja i borbenog djelovanja najstarije i najbrojnije zadarske vojne postrojbe.

Svečano obilježena 33. godišnjica osnutka 112. brigade Obilježena 33. godišnjica osnutka 112. brigade

- Zahvaljujem svima koji su došli obilježiti godišnjicu naše Brigade, odati počast poginulim pripadnicima, ali i odati priznanje svim pripadnicima 112-te, kao zahvalu za sve što su dali u sudbonosnim trenutcima za obranu grada Zadra, zadarskog područja i cijele RH, rekao je pukovnik Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik i predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade.

Čulina je i ovom prigodom podsjetio da je 112. brigada prva vojna postrojba formirana na zadarskom području sa zadaćom da brani područje od Karlobaga do Stankovaca i od Velebita do zadarskog i biogradskog akvatorija, odnosno područje današnje Zadarske županije.

Nakon ustrojavanja i uspješne obrane Zadra i njegovog zaleđa u 1991. godini, 112. brigada daje veliki doprinos u pobjedničkim i oslobodilačkim akcijama od deblokade Dubrovnika preko akcije Maslenica i Oluja, te u završnim borbama u Bosni i Hercegovini.

- U Domovinskom ratu izgubili smo 74 svoja suborca dok se dvojica do danas vode kao nestali. Također, teže i lakše je ranjeno više stotina pripadnika brigade, istaknuo je Čulina i dodao da se tijekom Domovinskog rata u 112. brigadi borilo više od 12.000 hrvatskih branitelja što je svrstava u najbrojniju postrojbu Hrvatske vojske.

- Podsjetimo i da je za ukupan doprinos u razvoju hrvatske vojske, sudjelovanju u Domovinskom ratu i stvaranju i obrani samostalne i neovisne Republike Hrvatske, 112. brigada odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu, rekao je Marko Čulina neposredno nakon što je  s predstavnicima Udruge 112. brigade na Gradskom groblju kod Velikog križa položio vijenac i zapalio svijeću odajući počast poginulim braniteljima.

General Fuzul izaslanik predsjednika Milanovića

Prvi vijenac su položile  i svijeću zapalile obitelji poginulih hrvatskih branitelja.  Drugi po redu isto su uradili predstavnici Udruge 112. brigade. Treći po redu vijenac je položio i svijeću zapalio  izaslanik predsjednika RH general-pukovnik Mladen Fuzul, ratni zapovjednik 112. brigade. 

U ime Ministarstva obrane  počasti je odao izaslanik brigadni general Ivan Zelić, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja general Dragutin Repinc, a Hrvatskog sabora zastupnik iz Zadra Ante Babić, svojedobno i sam hrvatski branitelj.

Vijence su položile i brojne braniteljske udruge, predstavnici Grada Zadra, Zadarske županije, PU zadarske, Hrvatske vojske, Udruge branitelja proizašlih iz Domovinskog rata,  općine Poličnik i Sveučilišta u Zadru  na čelu s rektorom prof. dr. sci. Josipom Faričićem.

Među brojnima koji su položili vijence i zapalili svijeće bila je i Ema Vanček majka poginulog pripadnika 112. brigade Orlanda Vančeka iz Osijeka. - Tužna sam, ali i ponosna na svog sina, rekla je gospođa Ema, koja je stigla iz Osijeka gdje živi sa suprugom Vladom.

Misa i izložba na zadarskom Sveučilištu

U nastavku obilježavanja  33. godišnjice 112. brigade  potom je  u kapelici Crkve sv. Dimitrija  svetu misu za poginule i nestale pripadnike  112. brigade kao i za sve hrvatske branitelje koji su svoj život položili na oltar Domovine blagoslov podjelio i svetu misu predvodio vojni kapelan pater Ivo Topalović.

Nakon svete mise u dvorani Odjela za povijest  Sveučilišta u Zadru otvorena je izložba Dokumenti i fotografije 112. brigade. Izložba, koju je postavio  autor Marijan Maroja, donosi presjek borbenog puta 112. brigade od osnivanja 28. lipnja 1991. do demobilizacije 24. prosinca 1995., kada završava njen ratni put.

Uz fotografije koje su postavljene kronološki, i najvažnije dokumente iz 1991. godine, tu su i novinski izvještaji koji posjetitelja vraćaju u vrijeme Domovinskog rata. Četiri ključna trenutka na koje je stavljen naglasak su obrana Zadra, oslobađanje brda Križ, akcija Maslenica i operacija Oluja, rekao je Maroja. O izložbi i ratnom putu 112. brigade govorili su njezini ratni zapovjednici Marko Čulina i Mladen Fuzul.

- Od 112. brigade uvijek se puno očekivalo. Od početka rata kada nismo imali dovoljno oružja  pa do konačne pobjede kada smo rame uz rame s elitnim postrojbama ispunili sva očekivanja. Zato, ne smijemo zaboraviti naša 74 poginula i dva nestala, kao ni sve ostale  hrvatske branitelje koji su svoje živote ugradili u obranu Domovine. Ne smijemo zaboraviti ni žive među kojima ima istinskih junaka, rekao je Fuzul.

Nazočnima se obratio i zadarski župan Božidar Longin, pripadnik 112. brigade od početka njenog  ustrojavanja. - Ove fotografije i dokumenti svjedoče kako se stvarala nova hrvatska povijest. Koliko entuzijazma, hrabrosti i žrtava je uloženo ne smije se zaboraviti jer od rata je još gori zaborav, a to nam se ne smije dogoditi, upozorio je Longin.

Rektor  zadarskog Sveučilišta prof. dr. sci.  Josip Faričić izrazio je zadovoljstvo što je upravo sveučilište domaćin izložbe 112. brigade. 

- Sveučilište je znanstvena institucija  od koje se s pravom očekuje da bude angažirana u potrazi za istinom. A istina je da je nakon osamostaljenja Republike Hrvatske  uslijedila brutalna agresija. Zadar i Zadarska županija su ključna točka koja spaja kontinentalnu i jadransku Hrvatsku. Zato je bio meta neprijateljskih djelovanja. Obranom Zadra, uz velike žrtve,  obranjena je i Hrvatska, zaključio je Faričić i otvorio izložbu Dokumenti i fotografije 112. brigade. 

Nakon što se razgledali izložbu, koja će  za zainteresirane posjetitelje biti otvorena sljedećih 10 dana,   sudionici obilježavanja 33. godišnjice 112. brigade nastavili su druženje na domjenku u studentskom restoranu Barbakan.


Reci što misliš!