Događaji

ne propustite

Ovo ljeto prepuno događanja na Rivijeri Paklenica

Ovo ljeto prepuno događanja na Rivijeri Paklenica
Ivan Čorić

Nakon niza outdoor manifestacija održanih na Pakleničkoj rivijeri tijekom proljeća slijedi ljetni kolaž događanja koji sadrži raznovrsne programe za sve uzraste na ukupno 4 lokacije.

Glavnina događanja odvijat će se na središnjoj ljetnoj pozornici na Trgu S.Radića (riva Bikarija) u Starigradu, akustične glazbene večeri i ljetne kino predstave se već tradicionalno održavaju na ljetnoj pozornici na plaži Jaz te su tu još i mjesni trgovi u Selinama i Tribnju.

I ove će se godine održavati omiljene ribarske feštice petkom a prva je na redu večeras, 28.lipnja. Tijekom srpnja slijede  zanimljivi koncerti lokalnih bendova raznovrsnih glazbenih žanrova, kazališne predstave za djecu, tradicionalni sajam domaćih proizvoda Domaće je najbolje, tradicijski i gastro program uz gostovanje KUD-a Vrsi,  ljetne kino predstave te akustične glazbene večeri na plaži Jaz.  Od glazbenih događanja u srpnju za istaknuti je koncert povodom 20 godina djelovanja klape Mirakul u Selinama 18.srpnja, ABBA RING TOUR u Starigradu 23.srpnja  te akustični koncert Tedija Spalata u pratnji Damira Rakića na gitari na plaži Jaz 31.srpnja.

U srpnju se obilježava i  obljetnica uvrštenja bukovih šuma NP-a Paklenica na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Tim povodom za dan 6.srpnja Javna ustanova NP Paklenica priprema prigodan program koji će uskoro biti objavljen. 

Raznovrsna događanja nastavljaju se i u kolovozu a za istaknuti je koncerte klape Iskon 5.k olovoza, TBF-a 11. kolovoza te popularnog Jole 15. kolovoza, 23.Međunarodnu planinsku utrku Starigrad-Veliko Rujno u organizaciji HAK-a Sv.Ante Poličnik 10.kolovoza, Ljetni Winnetou Fest 18.-21.kolovoza te Međunarodnu noć šišmiša u organizaciji JU NP Paklenica 23.kolovoza.

Cjelokupni ljetni program događanja na području Općine Starigrad može se naći na mrežnim stranicama Turističke zajednice općine Starigrad www.rivijera-paklenica.hr, u tiskanoj brošurici dostupnoj u turističko-informativnim centrima i drugim info punktovima, na vanjskim oglasnim panoima na području destinacije te putem društvenih mreža.

Posjetiteljima su na raspolaganju i stalni izložbeni postavi putem kojih mogu pobliže upoznati najvrjednije segmente kulturno-povijesne i prirodne baštine područja. U NP-u Paklenica svakodnevno je od 09.00-15.00h otvoren  posjetiteljski centar Podzemni grad Paklenice koji sadrži moderan interaktivni postav prirodne i kulturne baštine Paklenice i Velebita. U etnokući Marasović je postavljena izložba Mirila – tragovi u kamenu koja donosi priču o ovom jedinstvenom kulturnom dobru i zaštićenoj nematerijalnoj baštini RH, dostupna svakodnevno od 17.00-21.00h. Winnetou filmska priča predstavljena je u tematskom spomen prostoru uređenom u dijelu originalnog prostora nekadašnjeg motela Paklenica, današnjeg turističkog naselja Alan. Spomen prostor je otvoren od ponedjeljka do subote od 11.00-12.00h te od 17.00-18.00h.

Pored brojnih događanja posjetiteljima podvelebitskog kraja nudi se također široka paleta izleta i aktivnosti vezanih uz planinu i more.

Tu je samostalni ili vođeni obilazak Nacionalnog parka Paklenica sa nadasve atraktivnim penjalištem, posjetiteljskim centrom, vidikovcem Paklarić i špiljom Manita peć, potom izleti brodom iz Starigrada u kanjon rijeke Zrmanje, organizirane biciklističke, kajak i quad ture, a za vrijeme svog boravka u destinaciji turisti još najčešće posjećuju grad Zadar te NP-ove Plitvička jezera i Krka.

 


Reci što misliš!