Događaji

NoName057(16)

Proruska hakerska skupina preuzela odgovornost za napad na hrvatske institucije

Proruska hakerska skupina preuzela odgovornost za napad na hrvatske institucije
Borna Filic/PIXSELL

Proruska hakerska skupina NoName057(16) preuzela je odgovornost za kibernetički napad na internetske stranice nekoliko hrvatskih institucija, prema objavi na njihovoj stranici na kanalu Telegram na engleskom jeziku.

"Prošlo je dosta vremena otkako smo bili u Hrvatskoj i odlučili smo se podsjetiti", navodi se u objavi na engleskoj stranici skupine na Telegram kanalu opremljenoj preslikama srušenih stranica Porezne uprave i HNB-a na kojima je obavijest da stranice nisu dostupne. Objava je od srijede.

Skupina objavljuje svoje upade i na računu na platformi X, no tamo se ne spominje upad u hrvatske institucije.

Prema podacima na dvije društvene platforme skupina je proteklih dana, osim u Hrvatskoj, srušila niz stranica u Ukrajini, Austriji, Belgiji, Cipru, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Prema podacima organizacija koje prate hakerske napade NoName057(16) je proruska hakerska skupina koja se prvi put pojavila u ožujku 2022. i od tada, prema vlastitim tvrdnjama, napada internetske stranice državnih institucija, medija i privatnih tvrtki u Ukrajini, Europi i SAD-u.

U Hrvatskoj su u srijedu i četvrtak žrtve hakerskih napada bili KBC Zagreb i nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, uključujući Ministarstvo financija, Poreznu upravu, HNB i Zagrebačku burzu.


Reci što misliš!