Događaji

ozbiljan problem

Kali i dalje bez stalnog liječnika, a vrhunac sezone se bliži

Kali i dalje bez stalnog liječnika, a vrhunac sezone se bliži
Šime Zelić/PIXSELL

Iako se turistička sezona već dobro zahuktala, u mjestu Kali na otoku Ugljanu u ambulanti hitne medicinske pomoći i dalje nemaju stalnog liječnika.

Kako tvrde mještani i liječnica obiteljske medicine, u posljednjih mjesec i pol liječnika u timu hitne pomoći nije bilo osamdeset posto vremena. Mjerodavne pozivaju na hitnu reakciju jer vrhunac sezone tek dolazi.

Zbog problema s kralježnicom Janko Trčak često treba primiti injekciju. Na hitnom prijmu u Kalima neugodno se iznenadio.

- Jedva sam se dovezao autom i dođem tu, nema liječnika. To je nepojmljivo u 21. stoljeću da jedan otok nema liječnika, rekao je Janko Trčak, Zagreb.

Da je situacija alarmantna, smatraju i Kaljani.

- Čeka se, doktorica je jedna, a nas je ovdje oko 1500 tijekom cijele godine, a preko ljeta se to učetverostruči, upeterostruči, a onda to nije dovoljno, rekao je Krsto Ivoš, Kali.

Doktorica Silvestra Kolega trideset godina u Kalima ima ugovornu privatnu ordinaciju. U istoj je zgradi kao i ambulanta hitne medicinske pomoći. Za tu ispostavu, kaže, ugovoren je tim s liječnikom, ali često rade samo vozač i medicinska sestra.

- Prvo su djelatnici jako nezadovoljni jer ne mogu obavljati posao liječenja, mislim ne mogu niti zdravstvene usluge pružati kakve bi trebale. Na sreću tu u blizini je moja ordinacija pa ja u moje radno vrijeme pokrivam te relativno hitne i nehitne stvari, kazala je Silvestra Kolega, liječnica obiteljske medicine u Kalima.

U Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije tvrde da ulažu velike napore u privlačenje novog kadra.

- Zbog nedostatka liječnika i velike fluktuacije problem predstavlja i manjak liječnika za rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Za rad Ispostave Kali imamo ugovoreno 5 T1 timova, no u nedostatku liječnika u Ispostavi Kali zdravstvena zaštita stanovnicima otoka je osigurana kroz T1 i T2 timove, izjavila je Ivana Šimić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Ističu važnost brzih brodica za hitne intervencije. No, sve to ne umanjuje pritisak na liječnicu u Kalima.

- U jednom trenutku će se dogoditi dva hitna slučaja, u kojem ja neću moći sudjelovati. Jednog ću morati propustiti. Bit će na dva različita mjesta, rekla je liječnica Silvestra Kolega.

I liječnica i pacijenti traže od mjerodavnih da zdravstvenu zaštitu poboljšaju, kako se ne bi dogodila dva istodobna hitna slučaja u kojima će liječnika dobiti samo jedan pacijent.


Reci što misliš!