Događaji

istraživanje

Otkriveni glavni faktori koji utječu na odabir pića u kafićima

Otkriveni glavni faktori koji utječu na odabir pića u kafićima

Prema najnovijem istraživanju agencije Ipsos, gotovo polovica odluka o tome što ćemo popiti u ugostiteljskom objektu donosi se prije samog dolaska.

Međutim, druga polovica odluka oblikuje se na licu mjesta, otkrivajući važnost marketinških strategija i sugestija konobara.

Istraživanje, provedeno u travnju 2024. na uzorku od 1389 potrošača, identificira četiri segmenta potrošača: “Odlučni”, “Cjenovno osjetljivi”, “Sugestibilni” i “Otvoreni”. “Odlučni” (38%) ostaju vjerni svojim omiljenim pićima bez obzira na cijenu ili promocije, dok “Cjenovno osjetljivi” (27%) traže najbolju vrijednost za novac, privučeni popustima i akcijama. “Sugestibilni” (19%) su otvoreni za preporuke i promotivne materijale, dok “Otvoreni” (16%) rado isprobavaju novitete bez obzira na cijenu.

Istraživanje također pokazuje da se gotovo polovica odluka o piću donosi prije dolaska u ugostiteljski objekt, osobito kod piva i gaziranih bezalkoholnih pića.

S druge strane, 27% potrošača odluku donosi na licu mjesta, posebno kod voćnih sokova, ledenih čajeva i negazirane vode.

Promo materijali kao što su letci i brendirani hladnjaci pokazali su se najučinkovitijima u poticanju potrošača na izbor određenog pića. Većina ispitanika navodi da bi ih na promjenu brenda potaknula želja za isprobavanjem noviteta ili značajno niža cijena konkurentskog brenda.

Za ugostitelje i proizvođače pića ključno je razumijevanje preferencija različitih segmenata potrošača i prilagodba marketinških strategija kako bi se povećala privlačnost i percepcija vrijednosti njihovih brendova, čime se potiče odabir njihovih proizvoda, zaključak je opsežnog istraživanja čije vam rezultate u cijelosti ustupamo za slobodnu objavu, a koje možete pronaći na sljedećem linku: https://horecapro.hr/aktualno/otkriveni-glavni-faktori-koji-utjecu-na-odabir-pica-u-kaficima/


Reci što misliš!