Događaji

ekologija

Uvala na Tijatu zablistala, a izvađeno smeće čeka komunalce

Uvala na Tijatu zablistala, a izvađeno smeće čeka komunalce

Tijašnica glavna uvala prekrasnog otoka Tijata, ljepotana šibenskog arhipelaga, smještena s desne strane preko puta Vodica, proteklih dana zasjala je u punom sjaju, zahvaljujući Turističkoj zajednici i marljivim vodičkim aktivistima koji su zasukali rukave i uhvatili se posla.

Tri dana čistili su podmorje i razno smeće iz ove uvale, koja već godinama slovi za pravi nautički raj  u kojem se odmaraju nautičari u raznim prigodama. U toj hvale vrijednoj akciji prikupili su jedan kontejner morskog smeća koje su sačinjavale razna plastika, limenke, staklene flaše, što su pojedini nesavijesni posjetitelji poslali na dno uvale ove prekrasne, možemo reći idilične plaže.

Sve to zapakirali su uredno u crne plastićne vreće i pripremili komunalnim službama za odvoz na deponij na kopno.

Nadamo se, da će odgovorne komunalne službe vrlo brzo odreagirati i da će crne vreće s površine plaže  brzo nestati već danas, jer nema vremena, sezona je počela. Ako to ne dogodi, u  protivnom moglo bi se dogoditi da se vreće uslijed nevremena rastrgaaju, a prikupljeno smeće razbaca uokolo. Ovaj prizor koji para oči snimili smo jučer u Tijašnici, a trebao bi već danas nestati, jer se ne uklapa se u tako lijepu uvalu i milijunske jahte koje ju već godinama posjećuju.

Navratit ćemo i ovih dana kako bi provjerili je li se to doista dogodilo, jer proteklih godina znalo se dogoditi da uvale ovog i susjednih otoka „krase” ovakvi prizori, koji bacaju sjenu na ljepotu otoka, netaknutih bisera našeg turizma, što nikome nije od koristi, posebice kada se ima u vidu da su privezišta na bovama u uvali komercijalna i da je dužnost koncesionara zbrinjavati smeće.


Reci što misliš!