Događaji

just stop oil

Napadi eko aktivista: Pogledajte snimke koje su mnogi oštro osudili i nazvali vandalizmom

Napadi eko aktivista: Pogledajte snimke koje su mnogi oštro osudili i nazvali vandalizmom

Zadnjih nekoliko dana aktivisti iz pokreta Just Stop Oil aktivniji su no ikad, a mnogi su osudili njihove zadnje dvije akcije.


Pristaše pokreta Just Stop Oil napravili su dva velika prosvjeda koji su mnogi osudili na društvenim mrežama. Aktivisti ove organizacije svoje su akcije posvetili borbi protiv fosilnih goriva, a ovog puta na udaru se našla građevina Stonehengea i to uoči ljetnog solsticija kada se ovdje okuplja velik broj ljudi. Niamh Lynch (21) i Rajan Naidu 73)  obojili su kamenje u narančasto 19. lipnja 2024. Incident se dogodio kao odgovor na obećanje Laburističke stranke da će zaustaviti sve buduće nove projekte nafte i plina ako stranka bude izabrana na vlast.

“Vlada Velike Britanije u čekanju obvezala se na ispunjenje izvornog zahtjeva Just Stop Oil-a ‘bez nove nafte i plina’. Međutim, svi znamo da to nije dovoljno. Nastavak spaljivanja ugljena, nafte i plina rezultirat će smrću milijuna ljudi. Moramo se udružiti kako bismo obranili čovječanstvo ili riskiramo sve. Zato Just Stop Oil zahtijeva da naša sljedeća vlada potpiše pravno obvezujući sporazum o postupnom ukidanju fosilnih goriva do 2030”, stoji u priopćenju organizacije.

“Narančasto kukuruzno brašno koje smo koristili za stvaranje upečatljivog prizora uskoro će isprati kiša, ali hitna potreba za učinkovitim djelovanjem vlade kako bi se ublažile katastrofalne posljedice klimatske i ekološke krize neće. Potpišite sporazum!”, stoji u priopćenju.

No, mnogi su osudili ovaj čin

Povjesničar Tom Holland, koji je Stonehenge nazvao jednim od najdragocjenijih prapovijesnih nalazišta u Europi, kritizirao je napad napomenuvši da na građevini žive i rastu rijetki lišajevi koji su ovim postupkom dovedeni u opasnost.

Drugi napad koji mnogi također nazivaju vandalističkim dogodio se jučer

Aktivisti iz ‘Just Stop Oil’ pronašli su gdje glazbenica Taylor Swift ostavlja svoj privatni avion te odlučili uzeti stvar u svoje ruke. Dvije su aktivistice provalile u privatni aerodrom u Stanstedu te poprskale narančastom bojom privatne zrakoplove. Kako prenose strani mediji, 28-godišnja Jennifer Kowalski, bivša menadžerica za održivost iz Dumbartona, i 22-godišnja Cole Macdonald iz Brightona napravile su ovo kako bi izazvale reakciju koja bi pokrenula hitan sporazum o ukidanju fosilnih goriva do 2030.

 


Reci što misliš!