Događaji

održivi razvoj

Skrb za ekološku mrežu Silba - podmorje i Silbanski grebeni

Skrb za ekološku mrežu Silba - podmorje i Silbanski grebeni
TVF International

Natura Jadera, javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, sklopila je ugovor s Društvom istraživača mora – 20000 milja, o skrbi za područja ekološke mreže Silba – podmorje i Silbanski grebeni.

“Ugovor o skrbi dodijeljen je na osnovi provedenog javnog natječaja, a njegovo sklapanje važan je iskorak u unaprijeđenu upravljanja područjima unutar ekološke mreže Natura 2000. Ovo je prvi takav ugovor u Hrvatskoj koji dodjeljuje jedna javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode”, rekao je ravnatelj Nature Jadere Damir Perić prilikom uručenja ugovora predsjedniku Društva istraživača mora 20000 milja, Hrvoju Čižmeku.

Povjeravanje skrbi o zaštićenom području, dijelu zaštićenog područja ili području ekološke mreže predviđeno je Zakonom o zaštiti prirode.

Na njegovoj pripremi Natura Jadera surađivala je s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije, Upravom za zaštitu prirode i Zavodom za zaštitu okoliša i prirode.

Ugovor je dodijeljen na vrijeme od devet godina, odnosno do isteka Plana upravljanja područjima ekološke mreže otoka Silbe. Skrbnik se njime obvezuje surađivati s javnom ustanovom Natura Jaderau provođenju predviđenih mjera zaštite, dodao je ravnatelj Perić.


Reci što misliš!