Događaji

projekt zadarskih entuzijasta

Retro Zadar - interaktivna mapa sa predivnim starim fotografijama Zadra

Retro Zadar - interaktivna mapa sa predivnim starim fotografijama Zadra

Cilj Retro Zadra je proživjeti prošlost kroz očaravajuće fotografije grada Zadra iz prošlih stoljeća u magičnoj usporedbi sa istim scenama danas.

Predstavljamo jedinstvenu kreaciju - Retro Zadar - interaktivnu mapu sa predivnim starim fotografijama Zadra!

Kako ističe Jure Šango, ova je stranica rezultat temeljitog istraživanja i predanog rada tijekom proteklih mjeseci i godina.

Cilj Retro Zadra je proživjeti prošlost kroz očaravajuće fotografije grada Zadra iz prošlih stoljeća u magičnoj usporedbi sa istim scenama danas.

Projekt se sastoji od nekoliko faza.

e95e05c8c2461c615b2fc9042bd53ddc.jpg?ranStvaranje velike baze starih fotografija i razglednica je vjerojatno najvažniji dio ovog projekta i na tome se zahvaljujem svim vrijednim ljubiteljima fotografije Zadra a ponajviše aktivnim članovima facebook grupe Stare razglednice i fotografije Zadra , grupe entuzijasta koja čuva i javnosti daje na uvid ogroman broj starih fotografija od kojih se dio nalazi i na ovoj mapi.

Programerski dio je bio izazov za sebe i "živo je tkivo" koje će se još dograđivati i unaprijeđivati, kaže Šango.

Fotografski dio rekreiranja scena je posljednja faza koja predstavlja poseban užitak. Otkrivati poziciju na kojoj je stajao fotograf prije stotinjak godina i pri tome uočiti neku zgradu, zvonik ili antički stup koji je odolio vremenu predstavlja za mene poseban doživljaj. Fasciniran sam ulicom Tommaseo, ulicom sv.Marije početkom 20.st , Zelenim trgom prije rušenja, rivom prepunom zgrada....

- Naša stranica je otvorena svima koji dijele ljubav prema Zadru i žele istražiti njegovu bogatu povijest. Bez obzira jeste li zaljubljenik u arhitekturu, povijest ili jednostavno uživate u gledanju starih fotografija, ovdje ćete pronaći nešto za sebe.

Mapa je inspirirana briljantnim projektom Zaboravljene Dalmacije www.zaboravljenadalmacija.hr zaboravljena_dalmacija gospodina Igora Goleša na čijem smo projektu radili prije nekoliko godina, a koja čuva onu skrivenu i tajnovitu "zaboravljenu Dalmaciju".

Veliko hvala svima koji su pomogli da se projekt realizira i ugleda svjetlo dana! Hvala Filip Peraić i Lovre Peraić na dizajnerskim savjetima. Hvala Marija Cvetković na lekturi tekstova.

Marko Mišulić i moja malenkost smo uz svoje obaveze svakodnevno radili na ovom projektu a planiramo tako i nastaviti te dalje cijelu priču razvijati. Štoviše, želja nam je uključiti još Zadrana voljnih sa nama prikupljati fotografije, fotografirati i tražiti zanimljive informacije o scenama. Grad Zadar ima toliko zanimljivih mjesta. U zaborav polako odlazi i izgled Bilog Briga prije izgradnje zgrada, Puntamika, Diklo, Bokanjac itd... Sve to želimo imati na Retro Zadar mapi.

Retro Zadar nije i nikada neće biti komercijalni projekt i pogoniti će ga uvijek čisti entuzijazam.


Reci što misliš!