Događaji

#epas

Ekonomsko–birotehnička i trgovačka škola Zadar sudjelovala na međunarodnom susretu škola ambasadora Europskog parlamenta

Ekonomsko–birotehnička i trgovačka škola Zadar sudjelovala na međunarodnom susretu škola ambasadora Europskog parlamenta

Učenici i nastavnici su imali priliku puna tri dana kroz brojne radionice i predavanja zajedno raditi, učiti i razmjenjivati ideje vezane uz provedbu EPAS programa u školama.

Kao Škola ambasador Europskog parlamenta Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar je u školskoj godini 2022./2023. osvojila 1. mjesto na rang listi EPAS škola čiju evaluaciju provodi Forum za slobodu odgoja te je time zaslužila titulu najuspješnije hrvatske škole zajedno sa Srednjom školom Konjšćina.

Kao nagrada za ovaj uspjeh uslijedio je poziv Europskog parlamenta za sudjelovanje na 3. međunarodnom susretu škola ambasadora Europskog parlamenta EPAS TOGETHER  koji se održao u Grazu, Austrija od 18.-21. travnja 2024. godine a okupio je škole iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Češke, Poljske i Hrvatske s preko 300 sudionika. Ambasadorice senior EPAS programa – nastavnica talijanskog jezika Dina Batur Potnar  te nastavnica pravne skupine predmeta Marija Baričević Ninčević kao pratiteljice ambasadora juniora EPAS-a povele su na put 8 učenika i to Laru Mrkelu, Laru Kovačević, Emu Laburu, Teu Mraović, Patriciju Škaru, Kiaru Lemezinu, Vicu Klanca Masara te Manuela Crnjaka.

Na susret su otputovale još tri najuspješnije hrvatske škole iz Splita, Konjšćine i Našica.

Učenici i nastavnici su imali priliku puna tri dana kroz brojne radionice i predavanja zajedno raditi, učiti i razmjenjivati ideje vezane uz provedbu EPAS programa u našim školama.

Ove godine poseban naglasak stavljen je na predstojeće europske izbore koji će se održati 9. lipnja te su juniori zajednički pripremali aktivnosti putem kampanje zajednoza.eu.

Upoznali smo ljepote grada Graza kroz njegovu tradicionalnu arhitekturu ali i spoj s novim modernim građevinama, primjerice  MURINSELOM - „friendly alienom“, koje zasigurno pozitivno mijenjaju vizuru grada. Poseban pečat putovanju svakako je bila ceremonija zatvaranja koja je ovom događanju dala prekrasan europski duh usred glavnog grada Austrije. Naime, istaknuti austrijski pijanist na orguljama je izvodio djela poznatih skladatelja poput Mozarta i Bacha ali je i kroz vlastitu interpretaciju približio klasičnu glazbu mladim ljudima izvodeći primjerice glazbu iz filma The Addams Family.

Sudjelovanje na EPAS TOGETHER 2024. bilo je više od pukog susreta; to je bila prilika za učenje, zajednički rad na važnim europskim temama te stvaranje novih prijateljstava. Ovo putovanje ojačalo je europski identitet među mladima, što je ključno za budućnost Europe koja se temelji na zajedništvu, razumijevanju i suradnji.


Reci što misliš!