Događaji

svečana dodjela u zagrebu

Predsjednik Milanović uručio Red hrvatskog trolista Anti Mihiću

Predsjednik Milanović uručio Red hrvatskog trolista Anti Mihiću

Predsjednik Milanović uručio je Red hrvatskog trolista Anti Mihiću, voditelju Knjižnice u Salima, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu

„Ovo je dug časti prema ljudima koji ili do sad nisu bili odlikovani ili nisu bili odlikovani na način koji ja smatram adekvatnim. Moja duboka zahvalnost za sve što ste dali Domovini“, rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanosti povodom uručenja odlikovanja i dodijele počasnih činova brigadnih generala braniteljima iz Domovinskog rata.

U prigodnom obraćanju na svečanosti u Uredu predsjednika Republike hrvatski Predsjednik podsjetio je da je u Domovinskom ratu Hrvatsku u početku branilo vrlo malo pravih ljudi. „Kasnije je Hrvatsku oslobađao veći broj ljudi, međutim, njih su vodili upravo ljudi koji su je počeli braniti, od njih je sve počelo i bez njih ne bi završilo kao što je završilo“, dodao je predsjednik Milanović izrazivši svoju duboku zahvalnost kako onima koji su danas odlikovani tako i onima koji su danas postali počasni brigadni generali.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijelio je počasne činove brigadnog generala Hrvatske vojske hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Počasni čin brigadnog generala Hrvatske vojske za osobite zasluge stečene u Domovinskom ratu dodijeljen je Jozi Joviću, Neđi Periću, Rozariju Rozgi, Zvonku Sesaru, posmrtno Željku Barišiću, posmrtno Miljenku Lasiću, posmrtno Rudolfu Perešinu te Petru Bajanu.

Svi počasni brigadni generali su u Domovinskom ratu bili na zapovjednim i stožernim dužnostima u Hrvatskoj vojsci i odlikovani su najvišim odlikovanjima Republike Hrvatske koja se dodjeljuju za vojne zasluge i junaštvo u Domovinskom ratu.

Također Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske odlikovao je hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu, odlikovani su Ladislav Kočiš, Marjan Biškić i Srećko Telar. Za junački čin u Domovinskom ratu Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovani su Mirko Mandalinić, Ivica Mikulić i Žarko Pavlović. Redom bana Jelačića, za uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite zasluge u njihovom ustroju, odlikovani su Tihomir Budanko i Ilija Cota.

Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, odlikovani su: Stjepan Kralj, Miro Raguž, Mario Kos, Ivica Mage, Marijan Mileta,  David Đekemati, posmrtno Željko Pavičić, posmrtno Željko Marević, posmrtno Dragutin Bukovec, Vladimir Zoretić, Josip Podnar, Dražen Zelenka, Jakov Stanušić, Luka Šunjić, Hari Damjanović, Tomislav Grandov, Jelena Sutlović, Igor Šokota, Đani Toman i Ante Mihić.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana, odlikovani su Ivan Djekemati, Deže Kelemen, Zoran Albert, Stjepan Deže, Robert Ćurčija, Drago Drlja, Jadranka Mandić, Ivica Hećimović, Josip Grčević, Ivica Matić, Zvonimir Krnić, Željko Katuša, Slavko Jakuš, Josip Adžić, Milivoj Butigan, Davor Šolić, posmrtno Tonći, Smoje, Kristijan Borić, Emil Jurenić, Dubravko Šonjić,  Drago Lijić, Igor Nosil, Nediljko Dadić, Zoran Čulić, posmrtno Šimun Lučić, Marija Lučić, Jadran Topić i Petar Zelenika.

Spomenicom domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovani su Damir Kovačević,  Renato Habuš i Kristijan Parlov.

U ime odlikovanih i promaknutih branitelja iz Domovinskog rata obratio se počasni brigadni general Marijan Biškić koji je istaknuo da su oni i njihove obitelji iznimno ponosni dobivenim odlikovanjima i promaknućima u čin generala, ali istovremeno i razočarani ukupnom atmosferom u društvu.

„Svi mi ovdje nazočni došli smo u instituciju Predsjednika Republike Hrvatske koju smo kao branitelji uvijek iznimno cijenili i poštovali. Ponosni smo i danas došli na uručenje i dodjelu odličja i odluka o promaknućima koja smo svojim doprinosom borbi hrvatskog naroda za slobodu i samostalnost Republike Hrvatske i zaslužili“, kazao je počasni brigadni general Marijan Biškić.

Zahvalio je predsjedniku Milanoviću što jednako cijeni doprinos obje hrvatske borbene komponente iz Domovinskog rata, HV i HVO, te što nije zaboravio poginule i umrle branitelje i njihova djela. „Brojke poginulih, nestalih i umrlih branitelja kao i onih koji su izvršili samoubojstvo obvezuju i pozivaju na ozbiljnost sve odgovorne u Republici Hrvatskoj i treba ih stalno ponavljati kako ne bi zaboravili cijenu plaćenu za slobodu koju danas svi uživamo ni posljedice koje imaju branitelji i njihove obitelji nakon Domovinskog rata“,  rekao je između ostalog u svojem obraćanju počasni brigadni general Marjan Biškić.

Uz predsjednika Milanovića na svečanosti su bili posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, savjetnik Predsjednika Republike za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, glavni tajnik Ureda predsjednika Dinko Suton i pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina.


Reci što misliš!