Događaji

obnovljivi izvori energije

Završna konferencija Projekta „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“

Završna konferencija Projekta „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“

Opća bolnica Zadar okrenula se obnovljivim izvorima energije i predstavila značajne rezultate Projekta "Solarna elektrana Opća bolnica Zadar" na konferenciji održanoj 12. travnja 2024. godine u prostorima OB Zadar.

Ravnatelj OB Zadar, g. Željko Čulina pozdravio je sve nazočne, uvažene goste iz državnih i lokalnih institucija te sve dionike na projektu kao i predstavnike medija te naglasio veliki značaj realiziranog projekta.

Tom prilikom je istaknuo da su svi dionici na projektu uspješno surađivali kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi. U nepune dvije godine realiziran je visokovrijedan projekt solarne elektrane koja će ubuduće omogućiti znatnu uštedu u električnoj energiji i smanjiti emisije CO2.

Solarna elektrana OB Zadar Završna konferencija projekta 'Solarna elektrana OB Zadar'

Predstavnik Energetskog instituta Hrvoje Požar, g. Srećko Tamburović, izrazio je zadovoljstvo što su bili jedan od dionika na projektu te Općoj bolnici Zadar zaželio puno uspjeha u daljnjem radu i novim projektima s predznakom zelene tranzicije.

Nakon toga se nazočnima obratila gđa. Anita Milas-Anzić iz Ministarstva zdravstva RH koja je naznačila da je predmetni projekt izuzetno bitan za cijeli sustav zdravstva RH te će zasigurno i druge javne ustanove (bolnice, domovi zdravlja) krenuti putem OB Zadar i uložiti u obnovljive izvore energije kako bi trajno uštedjele na režijskim troškovima a taj ušteđeni novac investirali u opremu i kvalitetu zdravstvenih ustanova.

Župan zadarske županije, g. Božidar Longin čestitao je svim dionicima na uspješno realiziranom projektu i ukazao na važnosti podizanja kvalitete i opremljenosti zdravstvenih ustanova u Zadarskoj županiji. OB Zadar je jedna od prvih bolnica u našoj zemlji koja se okrenula zelenoj tranziciji i tako postala jedan od pionira zdravstvenih ustanova koje uspješno koriste bespovratna sredstva koja se osiguravaju iz fonda zemalja Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

Uvaženi gost zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške, g. Helge Klouman Marstrander pozdravio je i čestitao na uspješno realiziranom projektu te naglasio važnost zelene tranzicije kod javnih ustanova, posebno zdravstvenih, kao preduvjet za ekonomsko i ekološko poslovanje. Ovaj projekt bio je sufinanciran bespovratnim sredstvima u iznosu od 85% ukupne vrijednosti projekta.

Ministar Šime Erlić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije istaknuo je važnost pripreme i javljanja na otvorene pozive za bespovratna sredstva iz EU fondova. S posebnim zadovoljstvom najavio je početak novog projekta u kojem sudjeluje OB Zadar, radi se o energetskoj obnovi zgrade ginekologije i pedijatrije u sklopu bolnice. 

Na kraju konferencije putem stručne prezentacije i video uratka obratila nam se voditeljica projekta gđa. Ines Stipčević s prikazom ostvarenih rezultata projekta:

1. Instaliran 1 pilot projekt integrirane solarne elektrane (552 solarna panela) na krov Poliklinike s ciljem smanjenja potrošnje električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11% te će posljedično tome bolnica ostvariti uštede 

2. Solarna elektrana Opće bolnice Zadar proizvodit će 279.063 kWh električne energije godišnje te će smanjiti emisije CO2 za 65,3 tona godišnje 

3. Ojačani kapaciteti za upravljanje i promicanje obnovljivih izvora energije 

4. Odrađene promotivne aktivnosti projekta

5. Solarna elektrana osigurana na period od 24 mjeseca.

Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme i unapređenje zdravstvenih usluga. 

Izgradnja solarne elektrane također doprinosi cilju Programa „Energija i klimatske promjene“ povećanjem korištenja tehnologija sa smanjenom emisijom ugljika i povećanom sigurnosti opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj. 

Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. 

Ukupna vrijednost investicije iznosi 261.352,88 € od čega je iznos bespovratnih sredstava 222.149,95 €. Trajanje projekta bilo je od 15. lipnja 2022. do 30. travnja 2024. godine. 

Koristi koje će solarna elektrana Opće bolnice Zadar donijeti ne samo bolnici nego i široj zajednici bit će primjer i poticaj lokalnim i nacionalnim ustanovama na korištenje obnovljivih izvora energije. 

 


Reci što misliš!