Događaji

Greenpeace: Stranke za odmak od fosilnog plina ali ne vide Hrvatsku kao predvodnicu

Greenpeace: Stranke za odmak od fosilnog plina ali ne vide Hrvatsku kao predvodnicu

Političke stranke koje su odgovorile na Greenpeaceovu predizbornu anketu slažu se da je Hrvatskoj potreban odmak od fosilnog plina, ali unatoč golemom potencijalu ni jedna ne vidi Hrvatsku kao predvodnicu u proizvodnji obnovljivih izvora energije (OIE), izvijestila je ta udruga.

Greenpeace u Hrvatskoj prošlog je tjedna na adrese pet stranaka koje prema anketama prelaze izborni prag poslao anketni upitnik o njihovim stavovima i planovima po pitanju energetske tranzicije i zaštite okoliša a odgovorili su SDP, Domovinski pokret, Možemo! i Most, dok sada već tradicionalno nije odgovorio HDZ, dodaje organizacija.

Stranke se slažu da je potreban odmak od fosilnog plina i podržavaju ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, ali ni jedna ne vidi Hrvatsku kao predvodnicu u proizvodnji OIE iako za to postoji golem potencijal, koji, pogotovo u energiji sunca, ni izbliza ne koristimo u dovoljnoj mjeri, rekla je programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj Petra Andrić.

Sve stranke osim Mosta slažu se da nova Vlada treba naložiti Ini vađenje plinske platforme Ivane D s dna Jadranskog mora, kao što je to kompaniji već naredio Državni inspektorat, a što je dosadašnja Vlada propustila učiniti.

Most se s tom tvrdnjom slaže samo djelomično, ali nije obrazložio zbog čega, nadodaje Greenpeace Hrvatska.

Stranke koje su odgovorile također su suglasne da Hrvatska treba do kraja godine ratificirati Globalni sporazum o oceanima koji je potpisala, te su spremne snažno poduprijeti i zagovarati ambiciozan Globalni sporazum o plastici.

Greenpeace ističe da je dosadašnja hrvatska klimatska i energetska politika pokazala nedostatak ambicija i rezultat su minimalna ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, dok je naglasak bio na ulaganjima u fosilnu infrastrukturu.

''Dobra je vijest da među ispitanim strankama ipak vlada konsenzus o zaštiti prirode. No po pitanju energetike vidljivo je da još uvijek nedostaje političke hrabrosti i vizije'', zaključila je Andrić i dodala da će Greenpeace i od sljedeće garniture na vlasti tražiti da Hrvatska iskoristi svoje očite prednosti i potencijale.

Andrić je dodala da se u energetskim temama u kojima, umjesto ‘da’ i ‘ne’, dominiraju odgovori ‘djelomično’, može se predvidjeti da će Hrvatska i dalje kaskati za trendovima u EU, umjesto da bude primjer drugim zemljama, pogotovo u vlastitom okruženju.


Reci što misliš!