Predzadnji dan 8. Tuna, Sushi & Wine Festivala: Posjetitelje oduševio brudet od 'mišane ribe' chefa Bruna Kalmete
Prolazi peti, pretposljednji dan ovogodišnje zadarskog Tuna, Sushi & Wine Festivala. I dalje prolazi u znaku dobre hrane, manjih i većih zalogaja od morskih namirnica iz mora oko Zadra.
Cromarisov Sushi Corner na kojem su Zagrepčanin Mladen Križanović i Zadranin Ivan Bašić, stalno izbacuje japanske zalogaje, a dobar riblji fast food, ili street food, svejedno, stiže i s Picnicovog food trucka i s pulta puntamiškog Burgers & More.
Ipak, zvijezda dana bio je mladi chef restorana Karma u Arbanasima, Bruno Kalmeta, koji je kuhao svoj specijalitet – možda i najpopularnije riblje jelo dalmatinske gastro baštine – brudet.
Tradicionalni brudet od 'mišane ribe' chef Bruno je sastavio od grdobine, kornatske hame i kozica te digao na višu razinu svojim originalnim začinima i mekanom, grilanom palentom skuhanom u temeljcu od škampa. 'Sirotinjska', bezlična palenta tako je dobila u ovom jelu novo lice i novu vrijednost. Nije ni čudo da je u samo sat i pol planulo oko 80 Kalmetinih tanjura.
I
u ponedjeljak i u utorak 8. TS&WF pridružili su se njegovi
'stari', zapravo mladi suradnici, učenici Hotelijersko-turističke
i ugostiteljske škole u Zadru.
Festival se nastavlja s Paint & Wine radionicom u izvedbi
Udruge Re-kreativci te popodnevnom vinskom radionicom „Think
Pink“ – upoznavanje s mladim rose vinima Zadarske županije – koju
će voditi Ivan Stiblik, osnivač Zadar Wine Festivala.
U srijedu, zadnjeg dana Festivala iz Mirlović zagore kod Šibenika
i popularne Konobe Kampanelo na festivalski Chef's Table stiže
još jedan mladi, ali već nadaleko poznati chef - Mate Sučić.
Posjetiteljima Festivala pripremit će svoje autorsko jelo:
arancine od sipe s espumom od krumpira i šparogama.
Tog zadnjeg festivalskog dana Zadrani će navečer moći uživati u
koncertu Natali Dizdar jednako onako kao što su svih festivalskih
dana uživali u sjajnim i originalnim delikatesama inspiriranim
mediteranskom i japanskom tradicijom, ali i svjetskim modernijim
gastronomskim trendovima.
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Reci što misliš!