Trećeg dana 8. Tuna, Sushi & Wine Festivala oduševili Zirojevićevi morski caneloni
'Canelon' od tune punjen jetricom grdobine, mola i ikrom ježa - naizgled jednostavno, a u stvari kompleksno fine dining jelo koje je slavni dalmatinski chef Hrvoje Zirojević iz splitskog Dvora ponudio u street food verziji na Tuna, Sushi & Wine Festivalu, bilo je ujedno i glavna gastronomska zvijezda u ponedjeljak, trećeg festivalskog dana.
Bard dalmatinske i mediteranske gastronomije Zirojević, jedan od najkreativnijih hrvatskih kuhara današnjice, u tom je zalogaju otkrio kako se na jednom pjatu mogu spojiti dalmatinska tradicija, kreativnost i kuharska estetika, zero waste pristup namirnicama, pa čak i talijanski carpaccio i azijsko mariniranje morskih plodova.
Eksploziji okusa ovog autorskog djela svjedočili su i uživali brojni turisti i zadarski gurmani željni istančanijih jela.
Festival se nastavio u ponedjeljak u najavljenom ritmu, s fast food ribljim jelima na Picnic Mingle & Fun pokretnoj kuhinji i stolu Burgers & More, na štandovima s vrhunskim zadarskim vinima koje drže Ivan Stiblik i njegov Zadar Wine Festival, onom Paškog sira Martine Pernar, vrhunskim maslinovim uljima Tomislava Čudine, zadarskim koktelima, origami radionicom, Sushi Cornerom Mladena Križanovića i Ivana Bašića…
Puni stolovi posjetitelja pod festivalskim šatorom, kako u nedjelju navečer na koncertu Damira Urbana, tako i u ponedjeljak ujutro, dokaz su da je ovaj festival plave ribe, ali i svega drugog i dobrog iz mora, definitivno uspio i opravdao svoje postojanje.
Dok su mnogi uživali u vrhunskim zalogajima i vinima na Trgu Petra Zoranića, malo dalje, u Kneževoj palači održavao se Stručni skup o marikulturi na Jadranu kojeg je organizirao Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta Zadar, a koji je također dio ove festivalske, zadarske priče.
U utorak na festivalski kuharski pult stiže jedan od
najtalentiranijih zadarskih chefova mlađe generacije, Bruno
Kalmeta iz sve popularnijeg restorana Karma u Arbanasima. Chef
Bruno je maksimalno posvećen dalmatinskoj i zadarskoj
gastronomskoj baštini pa će toga dana kuhati svoj brudet od hame,
grdobine i kozica s palentom skuhanom u temeljcu od
škampa.
Vezane vijesti
-
Osim niza gastronomskih programa u Arsenalu na gala večeri u petak i potom sljedećih pet dana na Trgu Petra Zoranića, ovogodišnji osmi po redu Tuna, Sushi & Wine Festival bit će obogaćen i čitavim nizom drugih sadržaja, od koncerata do specijaliziranih radionica.
-
Za dva dana počinje Tuna, Sushi & Wine Festival: petak u znaku gala večere u Arsenalu, a subota je dan plave ribe Powered by Pelagos Net Farma & Jadran Tuna
-
Nema slovenske fešte bez Modrijana, a nema ni Slovenskog Vikenda bez Modrijana!
-
Priredbu Dani Gospe Loretske 2024. tradicionalno priređuje Društvo zadarskih Arbanasa od 1994. godine.
Izdvojeno
-
Prvi svibanjski tjedan nastavit će se promjenjivim i svježijim vremenom, osobito do subote uz povremenu kišu, često u obliku i izraženijih pljuskova s grmljavinom.
-
Baby Lasagna istaknuo se u još jednoj kategoriji, naime “Rim Tim Tagi Dim”, jedina je pjesma na Eurosongu 2024. koju je napisao samo jedan autor, navodi Eurovision Charts.
-
U nedjelju, 28. travnja adrenalinski park je otvoren za posjetitelje od 10:00-18:00 sati.
-
Čišćenje šuma i parkova, sadnja biljaka i stabala, sakupljanje pomoći za one potrebite, ali i širenje radosti i ljubavi, sve su to dobra djela koja su deseci tisuća volontera diljem Hrvatske činili ovoga travnja.
Reci što misliš!