Događaji

Trećeg dana 8. Tuna, Sushi & Wine Festivala oduševili Zirojevićevi morski caneloni

Trećeg dana 8. Tuna, Sushi & Wine Festivala oduševili Zirojevićevi morski caneloni
Matija Lipar

'Canelon' od tune punjen jetricom grdobine, mola i ikrom ježa - naizgled jednostavno, a u stvari kompleksno fine dining jelo koje je slavni dalmatinski chef Hrvoje Zirojević iz splitskog Dvora ponudio u street food verziji na Tuna, Sushi & Wine Festivalu, bilo je ujedno i glavna gastronomska zvijezda u ponedjeljak, trećeg festivalskog dana.

Bard dalmatinske i mediteranske gastronomije Zirojević, jedan od najkreativnijih hrvatskih kuhara današnjice, u tom je zalogaju otkrio kako se na jednom pjatu mogu spojiti dalmatinska tradicija, kreativnost i kuharska estetika, zero waste pristup namirnicama, pa čak i talijanski carpaccio i azijsko mariniranje morskih plodova.

Eksploziji okusa ovog autorskog djela svjedočili su i uživali brojni turisti i zadarski gurmani željni istančanijih jela.

Festival se nastavio u ponedjeljak u najavljenom ritmu, s fast food ribljim jelima na Picnic Mingle & Fun pokretnoj kuhinji i stolu Burgers & More, na štandovima s vrhunskim zadarskim vinima koje drže Ivan Stiblik i njegov Zadar Wine Festival, onom Paškog sira Martine Pernar, vrhunskim maslinovim uljima Tomislava Čudine, zadarskim koktelima, origami radionicom, Sushi Cornerom Mladena Križanovića i Ivana Bašića…

Puni stolovi posjetitelja pod festivalskim šatorom, kako u nedjelju navečer na koncertu Damira Urbana, tako i u ponedjeljak ujutro, dokaz su da je ovaj festival plave ribe, ali i svega drugog i dobrog iz mora, definitivno uspio i opravdao svoje postojanje.

Dok su mnogi uživali u vrhunskim zalogajima i vinima na Trgu Petra Zoranića, malo dalje, u Kneževoj palači održavao se Stručni skup o marikulturi na Jadranu kojeg je organizirao Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta Zadar, a koji je također dio ove festivalske, zadarske priče.

U utorak na festivalski kuharski pult stiže jedan od najtalentiranijih zadarskih chefova mlađe generacije, Bruno Kalmeta iz sve popularnijeg restorana Karma u Arbanasima. Chef Bruno je maksimalno posvećen dalmatinskoj i zadarskoj gastronomskoj baštini pa će toga dana kuhati svoj brudet od hame, grdobine i kozica s palentom skuhanom u temeljcu od škampa. 
 


Reci što misliš!