Trećeg dana 8. Tuna, Sushi & Wine Festivala oduševili Zirojevićevi morski caneloni
'Canelon' od tune punjen jetricom grdobine, mola i ikrom ježa - naizgled jednostavno, a u stvari kompleksno fine dining jelo koje je slavni dalmatinski chef Hrvoje Zirojević iz splitskog Dvora ponudio u street food verziji na Tuna, Sushi & Wine Festivalu, bilo je ujedno i glavna gastronomska zvijezda u ponedjeljak, trećeg festivalskog dana.
Bard dalmatinske i mediteranske gastronomije Zirojević, jedan od najkreativnijih hrvatskih kuhara današnjice, u tom je zalogaju otkrio kako se na jednom pjatu mogu spojiti dalmatinska tradicija, kreativnost i kuharska estetika, zero waste pristup namirnicama, pa čak i talijanski carpaccio i azijsko mariniranje morskih plodova.
Eksploziji okusa ovog autorskog djela svjedočili su i uživali brojni turisti i zadarski gurmani željni istančanijih jela.
Festival se nastavio u ponedjeljak u najavljenom ritmu, s fast food ribljim jelima na Picnic Mingle & Fun pokretnoj kuhinji i stolu Burgers & More, na štandovima s vrhunskim zadarskim vinima koje drže Ivan Stiblik i njegov Zadar Wine Festival, onom Paškog sira Martine Pernar, vrhunskim maslinovim uljima Tomislava Čudine, zadarskim koktelima, origami radionicom, Sushi Cornerom Mladena Križanovića i Ivana Bašića…
Puni stolovi posjetitelja pod festivalskim šatorom, kako u nedjelju navečer na koncertu Damira Urbana, tako i u ponedjeljak ujutro, dokaz su da je ovaj festival plave ribe, ali i svega drugog i dobrog iz mora, definitivno uspio i opravdao svoje postojanje.
Dok su mnogi uživali u vrhunskim zalogajima i vinima na Trgu Petra Zoranića, malo dalje, u Kneževoj palači održavao se Stručni skup o marikulturi na Jadranu kojeg je organizirao Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta Zadar, a koji je također dio ove festivalske, zadarske priče.
U utorak na festivalski kuharski pult stiže jedan od
najtalentiranijih zadarskih chefova mlađe generacije, Bruno
Kalmeta iz sve popularnijeg restorana Karma u Arbanasima. Chef
Bruno je maksimalno posvećen dalmatinskoj i zadarskoj
gastronomskoj baštini pa će toga dana kuhati svoj brudet od hame,
grdobine i kozica s palentom skuhanom u temeljcu od
škampa.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.
Izdvojeno
-
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u petak, 13. prosinca u Rijeci gdje je sudjelovao na svečanoj primopredaji 3 nove brodice za Lučke kapetanije Pula, Rijeka i Senj.
-
Božićna čarolija preplavila je i Opću bolnicu Zadar. Bolnički je krug večeras zasjao u blagdanskom ruhu, stvarajući dašak čarobne atmosfere uoči najljepšeg kršćanskog blagdana, Božića.
-
Sljedećeg vikenda u Salima održati će se malo drugačiji advent od ostalih na kakve smo se navikli zadnjih godina. Lišen blještavila visokih cijena i ljudske pohlepe.
-
Ne propustite ovaj božićni spektakl i uživajte u bezvremenskim hitovima u Privlaci!
Reci što misliš!