gastro događaj godine
8. Tuna, Sushi & Wine Festival počeo u velikom stilu: Arsenal i Trg Petra Zoranića prepuni gostima i – vrhunskim morskim zalogajima
Tuna, Sushi & Wine Festival na svom je startu, na svečanoj gala večeri u petak u Arsenalu te u subotu ujutro pod velikim šatorom na Trgu Petra Zoranića, pokazao i dokazao da će biti, vjerojatno, najvažniji i najzanimljiviji gastronomski i turistički događaj ove godine u Zadru.
Okusi Jadranskog mora, njegove plave i bijele ribe, one koje su iz svojih kaveza ponudile isključivo zadarske tvrtke Pelagos Net Farma, Jadran tuna, Kali tuna, Cromaris i Marikomerc, vrhunski kuharski timovi biogradske Ilirije, kojima su se samo u jednom dijelu priključili kolege iz zagrebačkog sushi restorana Takenoko, u petak su u Arsenalu pretočili u doslovce tisuće malih, ali sjajnih zalogaja kojima nisu mogli odoljeti niti prigovoriti ni najrigorozniji kritičari.
Najlakše je ponudu jela opisati ovako: Bilo je svega! Dobrog! Od japanskih klasičnih sushija, nagirija i hosomakija do tipičnih mediteranskih zalogaja s tunom, inćunima i Cromarisovim zvijezdama podlanicom, brancinom, zubacem…
Sjajni Marikomercov carpaccio od jadranske hobotnice dobio je
partnera od jednako pripremljene, što je apsolutna novost,
sipe.
Opuštenu gurmansku atmosferu, obogaćenu sjajnim vinima zadarskih
vinara, dodatno je opustila lepršava Danijela Martinović. To što
je Arsenal bio podijeljen na parterski i katni (skuplji i
služeni) dio večere nije pokvarilo ukupan dojam. A velika Ilirija
je dokazala i pokazala da se bez poteškoća i na sjajan način može
nositi i s najzahtjevnijim kulinarskim izazovima. Svaka
čast!
Ovogodišnji TS&WF nastavio se u istom ritmu i na Trgu Petra
Zoranića u subotu ujutro. Zadarska se subotnja špica doselila na
ovaj trg pa su se ispred food cornera Picnica, Cromarisa sa
sjajnim sushi majstorima Mladenom Križanovićem i našim Zadraninom
Ivanom Bašićem te onim kojeg drži tim Magura i Burgers &
More, powered by Pelagos Net Farma i Jadran tuna, stvorili dugi
redovi.
U njima - domaći ljudi, ali još više brojnih turista kojih je za
toplog subotnjeg jutra bio doslovce 'pun grad'. Predsezona nam je
ušla na vrata u velikom stilu!
I svi su oni uživali u vinima isključivo lokalnih zadarskih
vinara, autentičnim koktelima, pak čak i onim bezalkoholnim za
djecu, ali i svjetski poznatim uljima Pakoštanaca Ante Vulina i
Tomislava Čudine, sirevima Žampera s Dugog otoka, proizvodima
Solane Nin…
Glazbena podrška dobroj atmosferi „ispred Skoblara“ na svoj je
način bila Elena Stella sa svojim Ante Jeličić Triom.
Oba događaja otvorile su ministrica turizma Nikolina Brnjac i
direktorica glavnog organizatora manifestacije Iva Bencun.
8. TS&WF nastavlja se u istom ritmu i u nedjelju na Trgu
Petra Zoranića s tim da će glavna kuharska zvijezda biti sjajni
sushi majstor Mladen Križanović. A navečer slijedi glazbena
poslastica – koncert Damira Urbana.
Vezane vijesti
-
Centar za poslovnu etiku Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u suradnji sa Sveučilištem u Scrantonu (Pensivlanija, USA), Sveučilištem u Ljubljani i Sveučilištem u Zadru organizira međunarodni interdisciplinarni simpozij na temu: "Turizam, ekonomija i poslovna etika".
-
Pretežno sunčano bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, a potkraj dana rast naoblake, osobito na otocima.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!