Događaji

Top pet projekata u Zadru

Obnova Trga sv. Frane, rekonstrukcija autobusnog kolodvora, uređenje Musapstana, škola budućnosti i ‘dizajnerski’ bazen

Obnova Trga sv. Frane, rekonstrukcija autobusnog kolodvora, uređenje Musapstana, škola budućnosti i ‘dizajnerski’ bazen
Filip Brala/Sveučilište u Zadru

Nakon što se tijekom financijske perspektive 2014. - 2020. održivi urbani razvoj u Hrvatskoj provodio kroz ITU mehanizam u 8 najvećih gradova, u novoj perspektivi 2021. - 2027. čak 22 grada i njihova urbana područja dobit će sredstva za provedbu svojih urbanih strategija.

Bauštela je istražila na što će novac biti potrošen u najvećim hrvatskim gradovima, odnosno koji točno mega projekti idu u realizaciju. Na redu je Zadar na čijem će se području ITU novcem raditi projekti orijentirani na obnovu kulturne baštine, ali i modernizaciju javnog prijevoza, te izgradnju velikog bazena s ‘dizajnerskom’ skakaonicom.

Ovo urbano područje, uz Grad Zadra, uključuje Grad Nin i 13 općina: Bibinje, Galovac, Kali, Kukljica, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Preko, Ražanac, Sukošan, Škabrnja, Vrsi i Zemunik Donji. Ispred njega se nalazi nova financijska omotnica ITU mehanizma vrijedna 43 milijuna eura iz koje će se financirati ukupno devet integriranih projekata.

Sredstva su to koja će se moći koristiti od 2021. do kraja 2027., a osigurana su preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projekata koji će se biti financirani je puno, a mi izdvajamo top 5 koji će u najvećoj mjeri unaprijediti život Zadranima. Niz je raznovrstan, a obuhvaća baš sve, od uređenja park šume povrh grada, do modernizacije zapuštenog kolodvora i izgradnje velikog sportskog kompleksa. Tu je i novi veliki projekt koji potpisuje Nikola Bašić.

5. Obnova Trga Sv. Frane

Idejni projekt Trga svetog Frane obuhvaća parterno uređenje samoga trga, ali uz zelenilo i dio nogostupa, koji sada nije ni nogostup ni parkiralište, odnosno ostao je nedefiniran. Prostor ima blagi pad pa će u jednom dijelu imati nivelaciju s nekoliko stuba. Sada je to zapravo nedefinirani prostor koji se koristi djelomično kao parkiralište, djelomično kao nogostup, a ovim bi projektom trebao dobiti definirani izgled i funkciju.

Obnova Trga Sv. Frane, Foto: Tim Ing

Projekt već ima spremnu građevinsku dozvolu, a tehnički se nastavlja na obnovu kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u koje će svoju djelatnost proširiti Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar (MCPA). Za cilj ima revitalizaciju zanemarenog gradskog područja.

4. Citadela Nova

Već je predstavljeno idejno rješenje velikog projekta Citadela Nova, odnosno rekonstrukcije i dogradnje radioničkog dijela stare Tehničke škole Sveučilišta u Zadru. Autor je akademik Nikola Bašić s timom arhitekata iz studija Marina projekt 2020., a ovaj bi projekt kojemu je na čelu trebao u potpunosti transformirati lokaciju na kojoj će biti izveden.

b953b9760e75cf3516f0c58b10d4785d.jpg?ranCitadela Nova, Foto: Filip Brala/ Sveučilište u Zadru

Novo ruho stare Tehničke škole, kako se može vidjeti iz vizualizacije, poprimit će posve novu dimenziju, otvoriti prostor i omogućiti Interaktivnost. Uz puno svijetla i staklenih površina. Projekt obnove drugog dijela stare Tehničke škole je u fazi javnog savjetovanja i javne nabave za tim koji će raditi izvedbeni projekt. Potom bi trebala biti ishodovana građevinska dozvola.

3. Uređenje park šume Musapstan

ITU sredstvima bit će obuhvaćeno i ulaganje u zelenu infrastrukturu i to putem projekta GREEN UPLOAD! – Razvoj zelene infrastrukture UP Zadar, a najvrjednije za spomenuti je kako će se u sklopu ovog projekta vrijednog tri milijuna eura urediti i park šuma Musapstan.

Park šuma Musapstan

Izletište šuma Musapstan nalazi se povrh Zadra i dobar je primjer lako dostupnog gradskog izletišta. Generalna obnova šume započela je 2021. godine, i traje do danas. Tu je već uređena trim staza, postavljena je urbana oprema, te su napravljena dječja igrališta.

2. Bazen ŠC Višnjik

Građevinska dozvola pripremljena je već za bazen u ŠC Višnjik. Riječ je o značajnom zahvatu koji će upotpuniti bazenski kompleks Grada Zadra iz  ITU mehanizma. A osim bazena olimpijskih dimenzija bit će podignuta i skakaonica s bazenom.

Predviđeno je da skakaonica može biti pripremljena i za ekshibicijske programe s visine 25 metara zbog čega će bazen biti dubok šest metara.

1. Modernizacija autobusnog kolodvora

Grad Zadar će kroz ITU mehanizam financirati i modernizaciju autobusnog kolodvora. Derutnog zdanja čiji vanjski izgled ostavlja dojam kao da u njegovo održavanje posljednjih 30 godina nije uložilo ništa. Planirana je konkretno obnova sanitarnih čvorova, prilagodbu pristupačnosti za osobe s invaliditetom, rekonstrukcija zgrade, modernizacija elektroničkih i informacijskih sustava, ugradnja urbane opreme, rekonstrukciju parkinga za autobuse.

Također, očekuje se i izgradnja punionica za električna vozila i eventualnu nabavu električnih vozila javnog prijevoza. Kao i postavljanje solarne elektrane ili na postojeću nadstrešnicu ili makar na buduću nadstrešnicu nad parkingom za autobuse u tranzitu, piše Bauštela.


Reci što misliš!