Događaji

Prijatelji životinja

Produljenje odobrenja za koćarenje tragedija je za Jadran!

Produljenje odobrenja za koćarenje tragedija je za Jadran!

Svjetski dan za okončanje ribolova obilježava se zadnju subotu u ožujku radi edukacije o razornim učincima ribolova na zdravlje planeta i konačnog cilja – zabrane ribolova svuda u svijetu!

No da takvo rješenje nije ni blizu svjedoči udruga Prijatelji životinja ukazujući da je prije dva mjeseca, dopunama Pravilnika o izdavanju Odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom – koćom, Ministarstvo poljoprivrede produljilo odobrenje koćarskoj floti do kraja 2026. godine.

„Periodička produljenja odobrenja za ribarenje koćama smatramo tragičnim za morski svijet i okoliš jer se time produljuje daljnja devastacija Jadrana. Koće kao podvodni buldožeri ostavljaju iza sebe trag smrti i umirućih na razorenome morskome dnu! Oporavak Jadrana nije moguć zakonskom regulacijom, već jedino potpunom zabranom koća. Stalnim produljivanjem odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru koćama pridonosi se daljnjim razarajućim učincima takve vrste ribolova na morski ekosustav, klimatske promjene i planet”, upozoravaju Prijatelji životinja.

Predlažu da se izmjenama Zakona o morskom ribarstvu i drugih relevantnih propisa potpuno zabrani ribolov pridnenim mrežama, a da se dotad zabrani svako daljnje izdavanje odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru koćama. Smatraju da Hrvatska treba odrediti jasne vremenske okvire te ekološke i društvene ciljeve kako bi se učinkovito smanjio kapacitet i utjecaj koćarske flote. Ne treba dodjeljivati subvencije za povećanje kapaciteta ili koristiti javna sredstva u svrhu potpore sektora ribolova s povlačnim mrežama. Umjesto toga, Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EMFAF) treba pružiti potrebnu potporu kako bi se nadoknadili socioekonomski učinci uzrokovani smanjenjem kapaciteta, odnosno otvorila nova radna mjesta povezana s obnovom obale i mora.

Prijatelji životinja ističu koćarenje kao najdestruktivniju ribolovnu metodu, koja čini golemu i nepovratnu štetu Jadranskome moru: „Životinje koje žive na morskom dnu ili se hrane u blizini morskoga dna završavaju zapetljane u neselektivnoj mreži koće i većina umire zbog nedostatka kisika. Pridneno koćarenje iznimno osiromašuje riblja naselja, odstranjuje morsku travu, uništava koraljne grebene, podvodne šume algi i ostala staništa morskih životinja. To dodatno nanosi fizičku štetu cijelom morskom ekosustavu. Od 50 do 80 % europskog kontinentalnog pojasa redovito je izloženo koćarenju. Jadransko more jedno je od najviše pogođenih – čak 80 % dna uništeno je koćarenjem!”
 
Osim toga, Hrvatska je među deset zemalja svijeta čije koćarice ispuštaju najviše štetnih plinove te je jedna od zemalja EU-a koje su pod najvećim negativnim utjecajem klimatskih promjena. Hrvatske koćarice spadaju među najgore zagađivače ugljikom u svijetu, a Jadransko more navedeno je kao jedno od tri svjetska mora čija bi poboljšana zaštita mogla smanjiti emisiju ugljika i poboljšati biološku raznolikost. Istraživanje iz 2021. godine utvrdilo je da koćarice oslobađaju više ugljičnog dioksida nego što ga stvara cijeli zračni promet, a to uzrokuje još jedan oblik ekološke katastrofe!
 
Prema istraživanju Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije, u Sredozemlju je u posljednjih 50 godina izgubljeno 41 % morskih sisavaca i 34 % ukupne količine ribe. Od toga su najveći gubici, više od 50 %, zabilježeni u Jadranu. Istraživanja potvrđuju da je 90 % velikih ribljih populacija istrijebljeno u posljednjih 50 godina, a procjenjuje se da, ako se nastavi s ovom okrutnom praksom, do 2050. godine više neće biti riba u morima i oceanima.

Povodom Svjetskog dana za okončanje ribolova, Prijatelji životinja podsjećaju da ribolov pustoši svjetska mora i oceane te dovodi u pitanje opstanak brojnih morskih životinja i vegetacije, bez kojih je život u moru narušen i pred izumiranjem. Brzo povlačenje mreža iz mora izaziva puknuće plivaćeg mjehura zbog velike promjene u tlaku uzrokujući ribama bolnu smrt.

Prijatelji životinja stoga se nastavljaju zalagati za hitnu zabranu korištenja pridnenih povlačnih mreža – koća jer je njihova uporaba dovela do devastacije našega mora, uništenja staništa riba i potpunog poremećaja bioraznolikosti.

Pozivaju građane da pogledaju izvanredan dokumentarni film „Seaspiracy” i da na www.zabranimo-koce.net potpišu aktualnu peticiju za zabranu pridnenih koća.


Reci što misliš!