Događaji

neumorna kiša

Frane Jurina (DVD Preko): Na cestama mnogo kamenje i zemlja, potopljeni maslinici, vinogradi, vrtovi

Frane Jurina (DVD Preko): Na cestama mnogo kamenje i zemlja, potopljeni maslinici, vinogradi, vrtovi
Ingrid Švorinić

Od nedjelje navečer do ponedjeljka ujutro na zadarskom su području pale 164 litre kiše, a olujno jugo odsjeklo je od kopna većinu otoka. Prema riječima Frane Jurine iz DVD-a Preko, vatrogasci su imali nekoliko intervencija u toku noći i ranim jutarnjim satima.

- Ispumpavali smo dva podruma u Ugljanu, jedan u Sutomišćici, dobili smo dojavu i da je poplavljeno prizemlje jedne obiteljske kuće u Malom Lukoranu, ali vlasnik nam je rekao da će sam izbaciti vodu. Na cestama ima dosta kamenja i zemlje, potopljeni su maslinici, vinogradi, vrtovi, najviše na području Lukorana i Ugljana, prema Cezunju, dodao je Jurina.Voditelj Meteorološke postaje u Zadru Anđelko Vidović kaže da je nevrijeme, praćeno jakom grmljavinom, počelo u nedjelju oko 20 sati i trajalo do ponedjeljka rano ujutro, a najgore je bilo od 22.30 do ponoći. Na zadarskom je području palo kiše kao u pola Hrvatske, a u 14.24 sati zabilježen je najjači udar juga – 25,5 metara u sekundi, što odgovara brzini od oko 98 kilometara na sat.

Poplavljeni su gotovo svi dijelovi Zadra, najviše zapadni dio grada, vatrogasci su imali 21 intervenciju tijekom noći i 12 u jutarnjim satima, i to u Zadru, Kožinu, Diklu i Petrčanima, u Ninu, Ražancu i Vrsima.

Zbog velikog broja intervencija u Zadru je angažirana i Državna intervencijska

 postrojba kao ispomoć vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Zadar, a u ostalim dijelovima županije intervenirala su dobrovoljna vatrogasna društva.

Još uvijek je u prekidu trajektna linija Biograd – Tkon na otoku Pašmanu, a putnici i vozila preusmjeravaju se na liniju Zadar (Gaženica) – Preko na otoku Ugljanu.


Reci što misliš!