sigurnost i kvaliteta hrane
U Kalima održana radionica za zapovjednike na ribarskim brodovima
U Kalima je 13. veljače 2024. održana radionica za zapovjednike na ribarskim brodovima koji obavljaju ribolov okružujućom mrežom plivaricom srdelarom. Radionica je obuhvatila predavanja iz dvije teme. Prva se odnosila na uvođenje i primjenu načela dobre higijenske prakse i sustava samokontrole temeljenog na načelima sustava HACCP kojima se jamči kvaliteta i sigurnost hrane.
Drugo predavanje pod nazivom „Unos podataka u odgovarajuće evidencije“ obuhvatilo je nedavne izmjene pravilnika kojim su propisani oblik, sadržaj i način vođenja i dostave podataka o ulovu i tehničke mogućnosti unosa.
Subjekti u poslovanju s hranom u primarnoj proizvodnji mogu uspostaviti sustav i postupke temeljene na načelima sustava HACCP primjenom pozitivno ocjenjenih vodiča za dobru higijensku praksu.
Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede izradila je dva
vodiča: Vodič za dobru higijensku praksu u obavljanju
gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom
plivaricom i Vodič za dobru higijensku praksu u
obavljanju gospodarskog ribolova koćom.
Subjekti u poslovanju s hranom (ovlaštenici povlastica)
primjenjuju Vodiče za dobru higijensku praksu dobrovoljno.
Zapovjednici plovila koji su odgovorne osobe u obavljanju
gospodarskog ribolova na moru informirani su o propisanim
uvjetima koje moraju ispunjavati plovila, oprema, iskrcajna
mjesta i osoblje što se tiče higijene i sigurnosti hrane.
Zapovjednici plovila su informirani o načinu usklađivanja
proizvođačke prakse s važećim propisima putem vodiča.
Ovlaštenici povlastica koji su odlučili uspostaviti sustav i
postupke temeljene na načelima HACCP sustava preuzeli su
nacionalne vodiče koji se trebaju nalaziti na plovilima. Uz
vodiče, zapovjednici plovila su preuzeli i potrebne evidencije
koje će ispunjavati za vrijeme obavljanja gospodarskog ribolova
na moru.
Dobra higijenska praksa uz dobru proizvođačku, distribucijsku i
trgovačku praksu čija je učinkovitost dokazana, preporučuje se i
doprinosi udovoljavanju propisanim zahtjevima u proizvodnji hrane
kako bi ona bila sigurna za zdravlje i prehranu ljudi.
Održavanje visokih standarda sigurnosti hrane važno je kako bi se osiguralo povjerenje javnosti u ribu i proizvode ribarstva kao sigurne i nutritivno vrijedne proizvode.
Na stranici Ministarstva poljoprivrede možete naći i dokumentaciju.
Vezane vijesti
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Izdvojeno
-
Veliku nagradu 59. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma, koji je pod nazivom "Dijalozi/Monolozi" otvoren u nedjelju u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, osvojio je projekt "Rekonstrukcija Vitića: palimpsest tumačenja izvornosti" skupine autora.
-
Hrvatska ženska rukometna reprezentacija odmjerit će snage sa Španjoskom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo iduće godine u Nizozemskoj i Njemačkoj, odlučio je ždrijeb u Beču.
-
Kao najznačajnija regionalna zvijezda, Severina nije poznata samo po svojim pjesmama, nego i po tome da se ne boji reći što misli.
-
Hrvatski skijaš Samuel Kolega osvojio je šestu poziciju na slalomu Svjetskog kupa u francuskom Val D'Isereu, čime je izjednačio svoj najbolji doseg karijere.
Reci što misliš!