Događaji

tradicija

U Pagu vlast preuzele maškare

U Pagu vlast preuzele maškare
Radio Pag

U organizaciji Turističke zajednice Grada Paga i Grada Paga od 11. do 14. veljače 2024. godine održavaju se zadnji dani tradicionalnog paškog zimskog karnevala.

U nedjelju, 11. veljače u 16:00 sati karnevalska povorka krenula je s trajektnog pristaništa prema glavnom gradskom trgu gdje je svečarskim govorima i simboličnom predajom ključa grada obavljena primopredaja vlasti i podizanje karnevalskog barjaka.

Na trgu je nastupio KUD Družina, Bubnjarski ansambl Klapa Klapa iz  Splita, glazbeno društvo Stankovci.

Drugi dan karnevala, 12. veljače rezerviran je za dječji program.

Od 17 sati na gradskom trgu krenut će prvo kolo uz nastup dječjih skupina Brodići i Bubamare iz Paga te djece iz Odjela dječjeg vrtića Paški mališani iz Povljane. U 17.45 dječji zbor OŠ Jurja Dalmatinca izvest će program pod nazivom „Zapjevajmo sa Vijolicama” nakon kojih će nastupiti mali KUD i Udruga Kissa. Podjela nagrada za najbolje literarne i likovne nagrade učenicima OŠ „Jurja Dalmatinca“ i polaznicima Dječjeg vrtića „Paški mališani“ održat će se u 19.15 sati iza četvrtog kola. Svi prisutni moći će se zasladiti karnevalskim slasticama koje će pripremiti OŠ J. Dalmatinca. 

Dan od tradicionalnih maškara je utorak, 13. veljače. Na glavnom gradskom trgu će se od 17 sati plesati karnevalsko kolo. Dramska sekcija KUD-a „Družina” izvesti će pučku dramu Robinju koja se tradicionalno izvodi tijekom karnevalskih dana, a nakon toga slijedi karnevalski intermezzo. Od 19.15 sati na programu je Tumbula, a glavne nagrade su: paški janjac i paški sir. U 20 sati slijedi podjela satiričnog lista „Baš nas briga“ uz fritaju od ričavca koju će pripremati članovi karnevalske udruge Markova kumpanija predvođeni doktorom Bobom. 

Zadnji dan karnevala, u srijedu 14. prosinca u 15:30 sati kreće pogrebna povorka od kina, čitanje oporuke i užiganje Marka. Izložba likovnih radova polaznika Dječjeg vrtića „Paški mališani“ i učenika OŠ „Jurja Dalmatinca“ Pag na temu karnevala u Kneževom dvoru moći će se razgledati za vrijeme trajanja programa na pijaci.

Tradicionalni zimski paški karneval prigoda je za druženje i da se kroz tanac, paško kolo, Robinju i paške napjeve predstave bogate kulturne i tradicionalne vrijednosti te neuništivi, karnevalski duh grada Paga. Stoga ne propustite priliku za dobru zabavu jer karnevalsko ludilo u Pagu kreće uskoro! 


Reci što misliš!