Događaji

#pust

Maškare preuzele vlast u Rijeci, kraljica Riječkog karnevala je Sara Đukić

Maškare preuzele vlast u Rijeci, kraljica Riječkog karnevala je Sara Đukić
Goran Kovačić/PIXSELL

Maškare su u petak navečer u Rijeci i službeno preuzele vlast i "ključeve grada", a za novu kraljicu Riječkog karnevala izabrana je Sara Đukić iz karnevalske grupe Kirci Bribirci.

Prva pratilja je Sara Priskić iz karnevalske grupe Pom-f-ri, a druga pratilja je Ema Maljić iz grupe Lošinjski karneval.

"Najkarnevalskijom" grupom je proglašena grupa Lošinjski karneval, a "najkarnevalskiji" nastup imala je grupa Plesna štorija SalsAmor.

Na ovogodišnjem izboru kraljice Riječkog karnevala nastupilo je pet kandidatkinja koje su se natjecale u pratnji svojih karnevalskih grupa te su se morale iskazati u poznavanju karnevalske tradicije, duhovitošću, plesnim i glazbenim umijećem.

Uz pobjednicu i pratilje, predstavile su se još i Ana Tadej iz maškarane grupe Plesna Štorija SalsAmor i Sara Berta Kovačević iz Draških maškara.

Zamjenici gradonačelnika Goran Palčevski i Sandra Krpan potom su predali „ključeve grada“ meštru karnevala Sandiju i novoj kraljici, a maškare su posve zavladale gradom.

Tradicionalno „riječko peto godišnje doba“  u sklopu 41. Riječkog karnevala, počelo je u Rijeci 17. siječnja uz zvuk Antonjskog roga, podizanjem pusta i karnevalske zastave, a trajat će do Pepelnice 14. veljače, uz brojne maškarane zabave, koncerte, humanitarne akcije, sportska događanja.

Dječja karnevalska povorka s više od 5700 djece u 63 karnevalske grupe najavljena je za 27. siječnja, a doći će male maškare iz Primorsko-goranske, Istarske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Humanitarni karnevalski bal održat će se 10. veljače u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Velika Međunarodna karnevalska povorka proći će središtem Rijeke 11. veljače, a u njoj će biti gotovo stotinu maskiranih grupa iz Hrvatske i inozemstva, odnosno 14 inozemnih grupa iz Italije, Mađarske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Indije, Belgije i Crne gore.

U povorci se očekuje oko 10 tisuća domaćih i inozemnih maškara u tradicijskim i urbanim karnevalskim grupama te s brojnim alegorijskim kolima.


Reci što misliš!