Događaji

jedinstveni IT sustav

Predstavljen projekt koji unaprjeđuje korištenje prava osoba s invaliditetom

Predstavljen projekt koji unaprjeđuje korištenje prava osoba s invaliditetom
Igor Kralj/PIXSELL

Projekt ''Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti'' kojim se uspostavlja kompleksan IT sustav predstavljen je u utorak te je važan korak prema digitalizaciji i pojednostavljenju procesa dodjele povlastica osobama s invaliditetom.

Sustav će biti povezan sa svim potrebnim registrima unutar državne infrastrukture, a implementacija jedinstvenog IT sustava pridonijet će smanjenju administracije u postupku dodjele prava osobama s invaliditetom i njihovo jednostavnije korištenje.

Novi sustav obuhvatio je šest prava i sve kriterije za njihovu dodjelu sukladno važećem zakonodavstvu, kao i izdavanje novih javnih isprava - Europske i Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom. 

Članica AKD-ovog projektnog tima MOSI Ivana Norac-Kevo navela je kako je novi IT sustav temelj za izdavanje isprava po službenoj dužnosti u skladu s kriterijima iz zakona i podacima iz registara koji su dio Državne informacijske infrastrukture pa zato nije potrebno obilaziti šaltere i podnositi zahtjeve, već će isprave korisnicima stići na adresu prebivališta. 

Važeći dokumenti, rješenja te parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024., a Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo parkiranja diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti, također će biti poslana korisnicima na adresu prebivališta u Hrvatskoj.

Član AKD-ovog projektnog tima Darko Akrap istaknuo je kako je Hrvatska prva država članica koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. 

Zakon propisuje moguću dodjelu povlastica u četiri područja - željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu te pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. 

Svi koji steknu prava na Nacionalnu iskaznicu automatski dobivaju i Europsku iskaznicu, koja im omogućuje jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU. Ove pogodnosti obuhvaćaju turizam, kulturu, poput muzeja, kazališta i koncerata te sport.

Benjak: Osobe s invaliditetom trebaju provjeriti svoj status upisa u Registar

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Tomislav Benjak rekao je da je jedan od  temelja ovog projekta postojanje Registra osoba s invaliditetom koji se u skladu sa zakonom vodi u HZJZ-u te da je zato važno da osobe s invaliditetom provjere svoj status upisa u Registar.

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević istaknula je važnost pojednostavljenja procesa jer su složene birokratske procedure i komplikacije često bile prepreka u ostvarivanju prava za osobe s invaliditetom.

Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Sinergija Viktor Jozić pozdravio je donošenje novog Zakona o povlasticama u prometu i novi sustav izdavanja iskaznica, a posebno važnim je istaknuo što se prvo izdavanje iskaznica odvija po službenoj dužnosti.

Značajke projekta predstavljene su na početnoj konferenciji u Samoboru. Korisnik projekta je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a partner je Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD).


Reci što misliš!